KSSS vann andra omgången i Allsvenskan Segling

I helgen seglade KSSS hem andra omgången av Allsvenskan i segling som avgjordes på Ekerö utanför Stockholm. Men rutinerade matchracingmästaren, Björn Hansen, fick kämpa hårt för att hålla GKSS ungdomsbesättning bakom sig.

- Det har varit rolig segling i svaga och luriga förhållanden. Vi var väldigt nöjda med vår segling som gav sju vinster samt en andra och en tredje plats innan vi i den sista seglingen fick matchrace:a mot GKSS som var de enda som hade chansen att passera oss totalt. En fjärdeplats i den seglingen, men med GKSS bakom oss säkrade totalsegern, berättar Björn Hansen som tog den nödvändiga fjärdeplatsen i sista racet.

Björn Hansen, som tillhört den yppersta världseliten i matchracing de senaste 25 åren, var skeppare på KSSS båt i den här omgången. Men trots en medelålder på cirka 40 år och rutin i mängder blev det tufft mot GKSS med ett renodlat juniorlag och en snittålder på 18 år. Till slut var det ändå erfarenhet och rutin som slog ungdomlig entusiasm.

I KSSS lag seglade förutom Björn Hansen, Mathias Hermansson, Mathias Bredin, Pontus Meijer och Liv Gyllfors - en 18-årig Laser Radial-tjej, som pluggar på seglargymnasiet i Motala, som starkt bidrog till segern.

Men GKSS ungdomar (Hannes Westberg, Hugo Westberg, Oscar Engström och Hedvig Hedström) ska också vara nöjda. De spikade samtliga tre race på fredagen och deras andraplats är första gången som GKSS är på pallen i en allsvensk omgång.

Jungfrusund på Ekerö har bjudit på spännande tävlingar i väldigt lätta vindar. Det är först under sen eftermiddag som seglingarna har kunnat genomföras. Planen var 15 race per besättning under tre dagar. Det blev bara tio race per besättning.

KSSS övertog nu även förstaplatsen totalt i Allsvenskan från Cape Crowe Yacht Club som slutade femma på Ekerö. Trea i Allsvenskan ligger Sotefjordens SS som också var trea i helgens omgång på Ekerö.

Foto: Daniel Stenholm

Ställningen i Allsvenskan efter två deltävlingar

  1. KSSS                                   3 poäng
  2. Cape Crow YC                     6
  3. Sotefjordens SS                   7
  4. Särö Båtklubb                    10
  5. GKSS                                 11
  6. SS Kaparen                        12
  7. Hjuviks BK                          14
  8. Örnsköldsviks SS                18
  9. Malmö SS                            20
  10. Oxelösunds SS                    20
  11. JKV Västerås                       21
  12. Strängnäs SS                      22
  13. Stenungsunds SS                23
  14. Stockholms 606 klubb          26
  15. Kullaviks KKK                        27
  16. Rörviks SS                            34
  17. Halmstad SS                         34
  18. ESK Uppsala                         34