Svenskdag på seglings-VM

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström fortsätter att leverera på VM och när 470-klassen är klar med grundomgången leder de med fem poäng. I samma klass föll Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar från fjärde till sjunde plats – men bara tre poäng från pallen. Och i Finnjolle är Max Salminen på andra plats.

- Väderskifte i Aarhusbukten idag. Igår blåste det sydöst, idag nordväst - vilket betyder skiftig vind. Det är viktigt att kunna ställa om till nya förutsättningar och det gjorde vi bra, säger Anton Dahlberg.

Max Salminen hade också en mycket bra dag på vattnet utanför Århus och en fjärde och en förstaplats lyfte honom från tolfte till andra plats i totalen.

- Jag startade bra i bägge seglingarna idag. Då var det lätt att snabbt hitta rytmen på skiften och kunna göra mina egna val. Så klart riktigt bra resultat, dessutom så missade några av mina främsta konkurrenter och drog på sig höga poäng, säger Max Salminen.

Det var första dagen med västlig vind, vilket betyder att det blåser från land i Århus.

- Det var stora skift och stora variationer i styrka idag. Härligt att se så många svenskar som slåss i toppen. Jag tror att lite starkare vind hjälpte oss idag, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Inte mindre än fyra svenska besättningar spikade sina respektive sista race för dagen. I 470 vann Anton och Fredrik men även Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar (olika grupper). Max Salminen spikade sitt sista race i Finnjolle och Jesper Stålheim vann sista racet för dagen i Laser.

För 470-klassen är grundserien över och nu väntar guldfleet för både Anton/Fredrik och Carl-Fredrik/Marcus. Däremot missar Axel Rahm/André Olsson guldfleet. Det gör även Olivia Bergström/Lovisa Karlsson i 470 dam.

För Laserseglarna var det andra dagen och Jesper Stålheim har fått fart i båten. Jesper blev först nia och spikade sedan dagens andra race. Han ligger därmed kvar på åttonde plats.

För 49er och 49erFX var det första dagen i VM, där Vilma Bobeck/Malin Tengström hade en bra förstadag. De ligger fyra efter serien 2-4-24. I samma klass ligger Klara Wester/Rebecka Netzler 31:a. Julia Gross/Hanna Klinga hade en tung start med en diskning för tjuvstart i första racet. De är 33:a i totalen.

I 49er är Fritiof Hedström/Otto Hamel bra med på en elfte plats efter serien (7-2-6) och Carl P Sylvan/Marcus Anjemark skuggar på tolfte plats (4-16-4). Hannes Westberg/Albin Boman ligger på 24:e plats.

- Vi seglade bra och tog många bra beslut. I två race blev vi topp-5. Även Albin/Hannes har varit med på vår bana och seglat bra. De ligger topp-25. Fritte och Otto är också bra med på en elfte plats, rapporterar Marcus Anjemark från 49er-banan.

Foto: Jesus Renedo

Text: Mats Olsson, Svenska Seglarförbundet