Havskappsegling vs bankappsegling med Julia Gross

Under julhelgen tar vi oss en pratstund med Julia Gross som OS-satsar i 49erFX tillsammans med Hanna Klinga.

Även om de flesta nog känner till dig vid det här laget så kan du väl ge en kort presentation av dig och din relation till segling.
Jag började segla när jag var åtta år nere på KSSS i Saltsjöbaden och har tillbringat många timmar ute på Baggensfjärden. De senaste sju åren har jag seglat professionellt och gör en satsning mot OS i Tokyo i båtklassen 49erFX. Segling har alltid varit en stor del av mitt liv, både genom mitt tävlande men även genom att ha varit en del i KSSS lägerverksamhet. Just nu är jag med i KSSS Aktivitetskommitté som bland annat verkar för att få fler kvinnor att segla och engagera sig i segelsporten.

När du tänker på Gotland Runt, vad tänker du på då?
Äventyr, glädje och gemenskap. När jag var yngre kollade jag ofta på Gotland Runt-starten och hejade iväg pappa (Thomas Gross) med besättning som alltid kom tillbaka med spännande historier från racet. Jag tänker även på den oerhörda spänningen i race village, dagarna innan start där alla ränner omkring med de sista förberedelserna för tävlingen. Ombord på vissa båtar finslipar man taktik och strategi, ombord på andra är det viktigare att middagsmenyn är väl förberedd.

Du har seglat ett Gotland Runt, berätta lite om dina upplevelser?
Jag seglade Gotland Runt 2015 med hamnen.se-gänget och racet innefattade allt jag kunde önska. Vi hade en riktigt stånkig kryss ner mot Hoburgen, ett stiltjebälte utanför Gotska Sandön, magiska soluppgångar, härliga snack på railen i skymningen och när vi efter 58 timmar på havet hittade ett hemligt förråd med chokladkakor var glädjen total. Vi vann inte racet, jag vet faktiskt inte ens vilken placering vi fick, men på regattamiddagen kändes det som om vi alla var vinnare.
(Reds anm: Alla resultat 1993 – 2019 finns här)

Vad är skillnaden mellan tight bankappsegling i jolle och havskappsegling tycker du?
Jag tyckte att det svåraste var att hitta rätt nivå av tävlingsinstinkt. I bankappsegling jobbar man för varje millimeter hela tiden men om racet ska pågå dygnet runt klarar man inte det. Samtidigt är det tävling hela tiden och det gäller att hålla koncentrationen uppe. Däremot får man chansen att ta del av naturupplevelsen mycket mer under en havskappsegling, där lever man verkligen som ett med naturen. Sen är det väldigt annorlunda att hålla koll på konkurrenterna via en iPad istället för att ha dem i lä. Jag är ett stort fan av att starten går i stan, då seglingen ut genom skärgården mellan alla öar var helt fantastisk. Det var tajt mellan båtarna, mycket taktik (och skrik) när sedan lugnet och en annan typ av spänning spred sig när vi alla skingrades ut på havet utanför Sandhamn. Den känslan kommer jag aldrig att glömma.

Blir det fler Gotland Runt?
Helt klart blir det fler Gotland Runt! De senaste åren har det krockat med mitt tävlingsschema i FX:en men min Gotland Runt karriär har bara börjat.

Vad händer framöver, vilka äventyr väntar för din del?
Just nu är det full satsning mot OS där jag i skrivande stund befinner mig nere i Italien där vi i svenska ligan tränar med italienarna. Efter OS ser jag en tid för mer havskappsegling, lagsegling och lokal bankappsegling. Jag tänkte bli klar med min juristutbildning och sen får vi se vilka äventyr och projekt jag ska ta mig an härnäst!

 

Vi tackar Julia för pratstunden och hoppas att vi får se henne på vattnen runt Gotland efter hon bärgat någon ädel medalj på OS till KSSS och Sverige. All lyckönskning med FX-satsningen och välkommen tillbaka till Gotland Runt när tid finnes!

Text:
Iohn Ryott
KSSS Informationskommitté

Foto:
Oskar Kihlborg