Gotland Runt 2021 – Tack för i år

Årets upplaga av Gotland Runt blev precis så bra som alla hade hoppats på. Efter ett år av pandemi och uteblivet race 2020 och en stor osäkerhet runt årets upplaga, kunde till slut KSSS med alla väldigt hårt arbetande funktionärer hitta en lösning för att kunna kappsegla. Det blev inte exakt som förut, men med två startdagar spriddes startfältet ut tillräckligt mycket för att möta myndigheternas föreskrifter, och jag tror nog inte jättemånga seglare tyckte att kvaliteten på själva racet påverkades nämnvärt. Nu startade ORCi, Classic, shorthanded, SM för Two Person Mixed Offshore och multihull på lördagen och alla SRS-fullcrew klasser på söndagen.

Själva racet var också speciellt ur flera aspekter. Den ostliga vinden som stod under de första dagarna är vi inte helt vana vid och även om den gjorde att det blev en spännande kryss ut ur skärgården så blev det segling nära rhumbline med fokus på fart. Med 2019 års race i färskt minne där vindarna nådde över 20 m/s så var vindarna i årets race betydligt mer beskedliga, pendlande mellan nordost och sydost på 2-6 m/s mestadels.

Sedan har vi vädret. Ja, vädret bidrog verkligen till seglarfesten. Det var länge sedan man kunde sitta med shorts hela natten och jackan satte man på sig mest för att det blev lite fuktigt framåt natten. Trots de lätta vindarna så blev det ett förhållandevis snabbt race, eftersom båtarna seglade en totalt sett kort sträcka och fick upp fina farter på halvvind även i lätta vindar.

Så hur gick det då? Ja, jag satt ju och gissade resultat med Magnus Woxén innan racet och får väl säga att våra gissningar gick helt ok. Självklart dök det upp nya båtar som vi inte kände till. Nedan redovisas de tre bästa i respektive klass.

Fullcrew ORCi

1. Xtra Straerk XP 44 Artu Linnervuo Xtra Straerk Ocen Racing
2. Team Pro4u First 36,7 Patrik Forsgren KSSS
3. RAY Swan 42 Jens Nilsen KSSS

Classic

1. Bacchant SK75 Magnus Adlercreutz KSSS
2. Ballad Havskryssare Patrik Salén KSSS
2. Britt-Marie SK95 Fredrik Backman KSSS

SM för Two Person Mixed Offshore

1. Lady Godiva Dominant 105 Anders Dahlsjö Lerkils BS
2. Tutalör Figaro 3 Anna Drougge KSSS
3. Amazigh Figaro 2 Andreas Hamrin KSSS

Shorthanded SRS

1. Jolene J/121 Fredrik Rydin KSSS
2. Groovie Sun Fast 3600 Martin Dubois SÖBK
3. Pandion Farr 38 c/r Jon Sindeman KSSS

Multihull SRS

1. Jena Corsair 31 Bertil Claesson Trälhavets BK
2. Plus T-29 Magnus Groth KSSS
3. Carbon Tiger Farrier 33R Börje Svedman Nynäshamns SS

Fullcrew SRS A

1. L’ondine Southern Wind 100 Martin Bjäringer KSSS
2. Tugela Swan 77 Mikael Ahlström KSSS
3. Piranha J/111 Patrick Schmidt KYC (GER)

Fullcrew SRS B

1. Tiki Minos Arcona 340 Johan Karlsson SBS
2. Mapani Arcona 380 Erik Utterström UmSS
3. Utopia Arcona 380 Gunnar Nordfeldt KSSS

Fullcrew SRS C

1. Necesse C&C 35 Victor Carlstedt KSSS
2. Cappucino Albin Nova Ola Barthelson SBK
3. Boj-Boj Scampi Peter Forslund RYC

Stort tack till samtliga som gjort årets Gotland Runt till en seglingsmässigt fantastisk upplevelse. Ett speciellt tack till alla ideella krafter som har lagt ner en massa tid både före och under racet. Slutligen skall vi givetvis tacka alla seglare som kommit från när och fjärran, utan er blir det ingen seglarfest.

Välkomna tillbaka nästa år!

Iohn Ryott
KSSS Informationskommitté