Målbild: Bli bättre seglare och tryggare havskappseglare

Johan Gransten är skeppare på X35:an Swallow som seglar i klassen SRS. Johan är uppväxt med segelbåt och har tävlat i vindsurfing, jobbat som segelmakare och driver idag ett företag som arrangerar olika event till sjöss. Johan har som han själv säger satsat på enklare båtar och har idag fyra H-båtar, en X99 och en X95:a i flottan.

Johan seglade Gotland Runt första gången 1994 på en Finngulf 34, därefter har det blivit 18 Gotland Runt på bl.a. Scampi och olika X-båtar. Sedan 2015 seglar Johan X35:a, en båt som är konstruerad för kryss/läns bana i lättare vind, önskeförhållanden för Gotland Runt är enligt Johan plattläns och kryss i fint högsommarväder.

Besättningen till årets Gotland Runt består till hälften av seglare med tidigare erfarenhet av havskappsegling, I år har även fem tjejer i åldrarna 28-40 år mönstrat på, deras tidigare erfarenheter av segling sträcker sig till bankappsegling med J/92, de ser fram emot att få genomföra sin första havskappsegling och pricka av ett Gotland runt på sin Bucket list. Besättningen har tränat tillsammans varje söndag sedan 1 April och fokuserar sin träning på kryss och spinnakermanövrar och pressar sig i manövrarna för att de ska känna sig trygga på havet när det är mörkt och går hög sjö. Vi genomför också manöverbord övningar, och flera i besättningen har genomgått den av KSSS rekommenderade utbildningen WS säkerhetskurs (obligatorisk i DH).

Hur ser er målbild ut för Gotland Runt 2022?

Målbilden är att bli bättre seglare och tryggare havskappseglare. Får vi optimala förhållanden satsar vi på topp 15 i klassen SRS.

Har du något roligt GR-minne som du gärna tänker tillbaka på?

Bra minnen från varje år, men jag kommer ihåg första året jag hade X35:an – 2015, vi var helt färska i båten. Jag hade fått höra vikten av att gå nära land vid svag vind. Vid den tiden gick Gotland Runt motsatt håll, vi kom söderifrån och seglade förbi Östergarns holme i lätt undanvind, vinden lättade ur än mer och vi tog beslutet att gå den betydligt längre vägen nära land i bukten norr om Östergarns holme, och mycket riktigt fick vi vind, vi accelererade och tog tio båtar på den omvägen, det var en fantastisk känsla.

Vad är speciellt med Gotland Runt för dig?

Att få träffas varje söndag och träna för ett givet mål med trevliga vänner, att komma till Race village och känna känslan att snart är det dags, och att träffa alla andra besättningar och att få gå i mål och ta en öl tillsammans i Sandhamn. Självklart också själva kappseglingen, men som Johan säger ”det runtomkring är minst lika viktigt”. Vi brukar stanna i Sandhamn och njuta av vår resa ett till två dygn efteråt, äta en god middag och prata igenom vad vi varit med om och vilka erfarenheter det gett oss.


Vi önskar Johan och hans besättning varmt lycka till på Gotland Runt!