Inför ORC DH VM: Linnea Floser och Anders Lewander på Tutalör

I vår mini-serie av intressanta ekipage i ORC Double Handed Worlds-klassen har vi kollat läget med Linnea Floser och Anders Lewander som seglar den Klas Ionzon (och Etie AB) ägda Figaro 3 med namnet Tutalör. Linnea och Anders är en spännande konstellation som lärde känna varandra både genom Linneas engagemang i AtSea Events på Lidingö samt genom gemensam segling på Elvis (fast 40-klassen i England). Linnea har ett förflutet som matchracingseglare och har sedan dess seglat på lite olika kölbåtar som Elvis och Oxygen.

Förra året deltog hon på både EM och VM i doublehanded mixed offshore med Martin Strömberg. Anders, den notoriske glädjespridaren, känner vi främst som den alltid behjälplige segelmakaren från North på Lidingö, men han har även bla hunnit med många år som professionell seglare i Australien och ett Volvo Ocean Race ombord på Ericsson 3.

Tutalör har visat sig vara väldigt snabb på öppna bogar då bärplanen lyfter båten, medan den har haft det jobbigare i lättare vindar, främst på kryss. Linnea och Anders har kört Raymarine2star i början av juni och resultatet kanske inte blev exakt vad Linnea och Anders hoppats på. Linnea berättar:

- Mycket kändes bra, men vi gjorde några klantigheter på första etappen då vi seglade fel vilket vi fick sota för i totalen. Marginalerna är väldigt små och det är många duktiga besättningar med.

Nu återstår att test-segla skärgårdsdelen av Gotland Runt för att få en känsla för vilka passager som kan bli trixiga.

- Det är inte direkt så att vi blyar runt uddar, som Linnea uttrycker det.

För er som följer Anders eller Linnea på Facebook har kunnat se deras mini-Gotland Runt en natt runt öarna vid Nämdöfjärden utanför Saltsjöbaden. Öarna fick namn enligt typiska rundningsmärken längs med Gotland Runt och på så sätt kunde de simulera lite nattsegling på ett roligt sätt. Personligen tyckte jag att det var ett utmärkt upptåg.

Ambitionsnivån är hög. Linnea hoppas att det skall kunna nyttja det faktum att Tutalör är utrustad med bärplan, vilket kan ge rejäl skjuts i rätt väder. En hård öppen halvvind sydvart vore en rolig start!

Tutalör har varit med några år och visat sig väldigt kapabel. Med duon Anna Drugge och Martin Agnsell har det blivit flertalet vinster i olika regattor. Hon är utrustad med ett storsegel, två olika jibbar, en code och två olika asymmetriska spinnakrar (A2 och A5).

Linnea berättar vidare att hon verkligen gillar double-handed konceptet för att man får ta större ansvar i alla olika aspekter av seglingen, vilket bidrar att man alltid har något att göra och det är väldigt lärorikt.

När jag frågar Linnea om hennes bästa Gotland Runt minne så utbrister hon:

- Måste det vara positivt?

Under hennes första Gotland Runt, 2013, ombord på XP33:an Tärna så gjorde det lätta vädret att det blev ett utdraget race med många ”omstarter”. Ombord på Tärna började maten och vattnet tryta och vid passage av Almagrundet unnade sig teamet en sista kopp kaffe med det sista sötvattnet ombord. Samtidigt tillreddes en laddning frystorkat med saltvatten och de blev ganska dålig stämning när man insåg att kaffet i stället hade blandats med saltvatten…

Det är inte alltid vinster eller gnistrande reachar som man minns. Vi tackar Linnea för att hon delar med sig och önskar stort lycka till från KSSS!

Iohn Ryott