Gotland Runt

Världens största årliga havskappsegling Gotland Runt startar från Stockholm i den tredje och fjärde juli 2021. Omkring 200 båtar kommer då att starta vid Fjäderholmarna, inte som vanligt inne på Stockholms ström. Men sedan är banan den klassiska, ut genom skärgården för att runda Gotland och gå i mål i seglarhamnen Sandhamn. Banan är cirka 350 distansminuter, rekordet är på sträckan är 27 timmar 4 minuter och 9 sekunder men för de flesta ta seglingen närmare 3 dygn.

Gotland Runt är lika mycket en svensk seglingsklassiker för kompisgäng och nöjesseglare som en utmaning för de allra bästa proffsteamen från norra Europa. Första tävlingen runt Gotland startade 1937, nu mer än 80-år senare är tävlingen runt Gotland en klassiker. 

De minsta och långsammaste båtarna startar först och de största och snabbaste sist. Vid Sandhamn lämnar båtarna skärgården och ger sig ut på Östersjön för den klassiska seglingen runt Gotland. Banans totala längd är cirka 350 distans, vilket tar ca 2-3 dygn för segelbåtarna. Alla deltagare seglar samma bana utom Classic-klassen, de vackra träbåtarna, som seglar ner till Visby för att sedan vända hemåt mot målet vid Sandhamn. Classic-banan är cirka 247 distans.

Målgång sker i Sandhamn, där festligheterna tar vid med regattamiddag och aftersail på KSSS soliga bryggor.