Gammalt och nytt i Finnjolle

Segling är väl en av få individuella sporter där deltagarna, oavsett ålder, tävlar mot varandra på någorlunda lika villkor. Det tycker i alla fall Johannes Pettersson, 197 cm lång och Magnus Olin, 190 cm lång som tävlar mot varandra i Finnjolle, en klass med 14 deltagare. Men nu är det så att det skiljer 46 år mellan dem, åldersmässigt. Bra eller dåligt?

”Det är väl kul att åldern inte blir utslagsgivande för oss seglare”, säger Magnus Olin. ”Med åren har jag samlat på mig en viss taktisk erfarenhet och kan göra hyfsade vägval. Sen väger jag vid 70 års ålder tjugo kilo för lite för den här båten men det får jag ta igen med smartness.”

Johannes är en av våra mest lovande Finnjolleseglare och är med i landslaget sedan i höstas. Han är en dalmas från Mora som med hjälp av talang och stöttande föräldrar nu har kommit långt, med sikte på OS i Tokyo 2020. ”I åldersmatchen har jag en fördel i min fysik och att jag har bra koll på tekniken. Sen är det såklart så att jag behöver mycket mera taktisk och strategisk rutin.”

Båda är kvalificerade mästerskapsvinnare. Magnus vann VM-silver i Frankrike 1973 och VM-guld i Malmö 1975 och anser stolt att han vunnit ”alla stora bokstavsmästerskap utom det som börjar med O…”. På frågan om han inte är alldeles för gammal för att hålla på med tävlingssegling svarar han omedelbart ”jovisst” – men ändå med ett lyckligt leende. Och han ger sig inte, nu är siktet inställt på Masters-VM i Köpenhamn i juni nästa sommar.

Johannes, 23 år, har trots sin ungdom gått den långa vägen till eliten: ”Mora är ju inte direkt känt för att föda stora seglare men genom flitig segling på Siljan och Dalarnas sjöar och många somrar ute i Europa har jag kommit en bit på vägen”, säger han. Och han har hunnit med att pröva på de flesta enmansjollarna, senast alla de tre Laserbåtarna.

Nu får vi se hur det går för dem, lördag och söndag. Fysik och teknik mot rutin och strategi. ”Skuld” mot ”Nostalgia”. May the best man win.