Silver till KSSS vid Kona One-VM

Efter stor dramatik sista dagen lyckades vindsurfingnestorn Björn Holm, KSSS säkra en silvermedalj när VM i Kona One-klassen igår eftermiddags avgjordes på vattnen utanför Clearwater, Florida.

Seglingarna utvecklades till en rafflande duell med de amerikanska juniorerna Alexander Temko och Noah Lyons som vann guld respektive brons.

2018 årets världsmästerskap i Kona One-klassen avgjordes under fem dagar på klassiska kappseglingsvatten utanför Clearwater, Florida. De första dagarna bjöd utpräglad hårdvindssegling vilket visade sig vara mycket utslagsgivande. De avslutande dagarna ändrade tävlingsbanan skepnad och bjöd seglarna lätta och svårlästa vindar vilket krävde stor taktisk skicklighet och kom att sålla agnarna från vetet.

När mästerskapet gick in på sin sista dag var medaljplaceringarna helt öppna. Björn Holm (57 år), tävlande för KSSS, skuggade den 16-årige amerikanske junioren Alexander Temko. Björn hade tidigare under mästerskapet visat att han väl bemästrade de olika vindförhållandena och vunnit fyra av tio race. Tävlingarna kom att avgöras i det tolfte och sista racet där Alexander Temko placerade sig på en tredje plats strax före Björn Holm. Det räckte för att han skulle vinna guldet före Björn Holm. Bronset vanns av ytterligare en amerikansk junior, 18-årige Noah Lyons, som seglade i sina hemmavatten.

- Jag värderar detta silver mycket högt. Min säsong har varit störd av skador och jag tvingades till en axeloperation tidigare i höstas och det var en kamp mot klockan att komma i form. Det är ett av de mest utmanande VM som jag seglat och jag är väldigt nöjd över medaljen och att kunna utmana mina unga medtävlare, säger Björn Holm.

Hans kompletta resultatserie över 12 seglingar blev: 4-4-3-1-4-(50 OCS)-1-1-1-(22 SCP)-5-4.

Björn Holm har en lång tävlingskarriär bakom sig där han bland annat deltagit i OS i Los Angeles 1984 och vunnit tre VM-guld i Kona One-klassen.

Näst bästa svensk blev Anders Pers på fjärdeplats, på samma totalpoäng som bronsmedaljören.

Kona One är en av världens snabbast växande entypsklasser. Damer och herrar seglar tillsammans och alla har identiska brädor. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så rättvisa förhållanden vid start som möjligt.