KSSS tvåa men Hunnebo drar ifrån i Allsvenskan

KSSS lag med Niklas Edler, Hedvig Liljegren, Carl Johan Leuckfeld och Fredrik Liljegren blev tvåa i den andra deltävlingen av Allsvenskan Segling när den avgjordes under helgen i Limhamn i Malmös södra utkanter. SFS Hunnebo tog sin andra raka seger och leder fyra poäng före KSSS i totalen.

Inledningen av deltävling två av allsvenskan blev en riktig mjukstart med lätta vindar på fredagen. Endast fem kappseglingar kunde genomföras innan det blev bleke. Regerande mästarna KSSS inledde starkt med två vinster.

Lördagen bjöd på fantastiska seglingsförhållanden med vindar mellan 4 och 9 m/s. De 18 deltagande klubbarna hade en extra utmaning i att bemästra strömmarna i Öresund. Det visade sig inte minst vid starterna och i rundningar. 

Hunnebo inledde lördagen med att vinna fyra kappseglingar i rad, men många andra klubbar har också imponerat med antal vinster, särskilt Stenungsund.

Sista tävlingsdagen blev en rejäl utmaning för seglarna, då det var lätta vindar och stark ström. Hunnebo fortsatte att prestera på en hög nivå och vann hela omgången. Och precis som i delsegling ett i Strängnäs var det Magnus Lundgren som var rorsman ombord. Övriga i besättningen var Klaes Mattsson, Emelie Cui, Mimmi Busck och Karl Mattsson.

- Välorganiserat av Malmö SS. Bra banläggning under svåra förhållanden. Själva är vi jättenöjda med att ha fått ihop det bra med gott lagarbete i båten och känner att vi fått bra utdelning på våra tankar och strategier, säger Magnus Lundgren.

Närmast utmanades Hunnebo av storklubben KSSS och rutinerade skepparen Niklas Edler.

- Som vanligt bra arrangemang, trots svåra förhållanden med en del ström som ställde till det. Det blev väldigt avgörande med timing och positionering i såväl starter som i rundningar. Stort grattis till Hunnebo som seglade fantastiskt bra. Samtidigt kul med tät och jämn konkurrens, trots att vi gjorde några onödiga och kostsamma missar på lördagen, berättar Niklas som seglade med Fredrik Liljegren, Hedvig Liljegren och Carl Johan Leuckfeld.

På tredje plats slutade Stenungsund med Jonas Berntsson, Magnus Lundberg, Hans Oskarsson, William Karlsson och Tova Källerfelt.

- Det som har varit extra roligt denna deltävling är att så många klubblag har vunnit i olika kappseglingar. Det visar på att alla lag har en hög kapacitet och att konkurrensen är hård i allsvenskan, säger tävlingsledaren Isabelle Lindsten.

Allsvenskan avgörs i fyra omgångar och efter helgen väntar nu ett sommaruppehåll. Tredje deltävlingen seglas i Örnsköldsvik 23–25 augusti och sist ut är Västerås som tar sig an finalen i allsvenskan 13–15 september.

Text: Mats Olsson, Svenska Seglarförbundet
Fotograf: Daniel Stenholm

Allsvenskan efter en av fyra omgångar

 1. SFS Hunnebo                                            2 poäng
 2. KSSS                                                             6
 3. Stenungssunds SS                                   8
 4. Hjuviks BK                                                  8
 5. Strängnäs SS                                              13
 6. GKSS                                                            14
 7. JK Västerås                                                18
 8. Särö BK                                                        19
 9. Malmö SS                                                   20
 10. Stockholm 606-klubb                             21
 11. Halmstads SS                                            22
 12. Upsala SS                                                    23
 13. Hudiksvalls SS                                           25
 14. Skanörs BK                                                 25

………………………………………………………………..

 1. Örnsköldsviks SS                                      26
 2. SS Kaparen                                                29
 3. Oxelösunds SS                                          31
 4. SS Hjälmaren                                            32