Årets seglare i Sverige - Dahlberg/Bergström

Det har varit ett riktigt bra år för KSSS seglare. Detta märktes inte minst när årets utmärkelser delades ut i samband med Mästarnas Mästare i Marstrand i helgen. Årets kvinnliga seglare till Vilma Bobeck/Malin Tengström, KSSS. Årets manlige seglare till Jesper Stålheim och årets seglare till Anton Dahlberg/Fredrik Bergström.

Årets seglare - Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS

Teamet har haft ett fantastiskt år med topplaceringar i princip i alla större regattor de ställt upp i. Med inte mindre än sju pallplatser, på tio starter, på internationella seglingar 2019 har de en unik ställning i svensk segling. I årets första världscup blev de tvåa och någon månad senare vann de säsongsupptakten på Mallorca i överlägsen stil. I maj blev det guld på EM och i juni missade de pallen i världscupfinalen med en ynka poäng. I augusti var de tillbaka på prispallen då det blev brons på VM och silver på för-OS. De avslutade den internationella säsongen med att bli fyra på världscupen i Japan. Trots internationella framgångar ställer de gärna upp på klubbseglingar och delar frikostigt med sig av sin enorma kunskap och rutin. De är fantastiska förebilder och fina representanter för svensk segling.

Pokalen tilldelas den eller de seglare som under året gjort den bästa kappseglingsprestationen. 

 

Årets kvinnliga seglare - Vilma Bobeck/Malin Tengström, KSSS

Trots relativt låg ålder har teamet visat en stabil hög nivå och en mogenhet under en lång tid. I maj vann de EM-brons och i juli fyllde de på med silver på JVM. I år kom de också med i SOK:s ”Talang 2022” med sikte mot OS 2024 och 2028. Närmast väntar nu VM på Nya Zeeland i december där målet är att segla hem en nationsplats i 49erFX till Sverige i Tokyo-OS 2020.

Reimerspokalen delas ut till den kvinnliga seglare (junior eller senior) som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

 

Årets manlige seglare - Jesper Stålheim, KSSS

Årets pristagare har varit med länge och under året vann han för-OS med hela världseliten på plats. Veckan efter blev han femma på världscupen i Japan – båda framgångarna kom på de vatten där OS ska avgöras 2020. Han var också bra med på EM i våras men blev sjuk på natten innan finalen och kom aldrig till start. Årets pristagare är en stor förebild för många unga seglare och ställer gärna upp på klubbseglingar och delar generöst med sig av sin rutin och erfarenhet.

Vinges kanna delas ut till den manlige seglare (junior eller senior) som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

 

Årets Junior - Alice Moss/Carl Hörfelt, GKSS/Lerums SS

För en stark insats av en mixad besättning i en av världens mest konkurrensutsatta juniorklasser. På VM i 29er kom de trea i overallklassen med 175 deltagare från 30 nationer. De har haft en fantastisk säsong med segrar i vårens samtliga GP-seglingar, de kom fyra i Kieler Woche och vann JSM – öppna klassen.

Geddapokalen, delas ut till den/de juniorseglare som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

 

Årets Havskappseglare – Jonas Grandér och Matador Sail Racing Team, Runmarö YC.

Årets pristagare har under 2019 haft imponerande framgångar i stora internationella havskappseglingar, både i Europa och i Sverige. Besättningen utgörs av duktiga amatörer där alla jobbar som ett lag och är rädda om varandra. Teamet kännetecknas av att aldrig ge upp, vilket gör att de håller sig i topp på de långa internationella seglingarna. De segrade i ORC-B i ÅF Offshore Race. I Rolex Middle Sea Race blev de fyra I IRC3. De blev nia i Baltic Offshore Week, nia i RORC Channel Race och nia i Rolex Fastnet Race IRC1.

Nakterhuset delas ut till årets bästa havskappseglare.

 

Årets bästa placering bland juniorer - Martina Carlsson/Amanda Ljunggren, GKSS/Lerums SS/Marstrands SS

För sitt VM-guld i 29er.

Halvan tilldelas den junior/juniorlag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM, JVM eller JEM.

 

Årets lyft som seglare – Nadine Kugel, Runmarö YC

Våren 2016 började årets pristagare med shorthanded-segling och har sedan dess deltagit i ett stort antal regattor med SH-klass runt om i landet. I år har hon tagit ett rejält kliv uppåt i resultatlistorna och på meritlistan för 2019 finns bland mycket annat; trea på ÅF Offshore Race i SH och 25:a totalt. Seger i Ulvöregattan - mot cirka 80 full crew-båtar. Åtta i Hyundai Cup mot cirka 60 full crew-båtar. Seger i Höstkroken i Västerås på fredagen och sexa på lördagen. Övriga båtar var full crew. Åland Offshore race - tvåa av 45 i SH-klassen. Femma av totalt 100 båtar i SH-seglingen Nordic Yacht Open (och bästa mixed).

Lyftet tilldelas den eller de seglare som gjort ett imponerande "lyft" inom seglingen. Det vill säga gjort en anmärkningsvärt bra insats på kappseglingsbanan med utgångspunkt från sin nivå.

 

Hall of Fame - Göran Andersson, Marstrands SS

Till Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Utnämningarna görs vartefter det finns kandidater som lever upp till kriterierna.

Medlem nummer tolv i svensk seglings Hall of Fame föddes i Lysekil 1939 och representerade Marstrands SS när han seglade Finnjolle i OS 1960. Men det var i OK-jolle som han skördade sina största framgångar med bland annat två VM-guld (1965 och -66) då OK-jollen var världens största enmansjolle-klass. Under 60- och 70-talet var årets pristagare en av världens ledande segelmakare, masttillverkare och båtbyggare. Den som ville ha framgång på kappseglinsbanorna i OK-jolle och Finnjolle använde segel från Marinex – företaget som han startade i början av 60-talet.

Fotograf: Daniel Stenholm

Bild från vänster: Wilma Bobeck, Alice Moss, Fredrik Bergström, Malin Tengström, Nadine Kugel, Göran Andersson, Jesper Stålheim, Amanda Ljunggren, Carl Hörfelt, Martina Carlsson, Anton Dahlberg.