Jesper trivs bäst på OS-arenan

Jesper Stålheim vann för-OS på den olympiska seglingsarenan i Enoshima 2019 och var på väg mot sitt livs form i det som var tänkt att bli hans sista olympiska spel – Tokyo-OS 2020. Sedan kom Coronapandemin och grusade alla planer. - Jag hade helst åkt till OS i år. Samtidigt har jag lätt för att anpassa mig till situationen och det ska bli trevligt med en sommar i Sverige för en gångs skull, säger OS-klara KSSS seglaren Jesper.

Efter OS i Rio 2016, där Jesper slutade på 16:e plats, tog han en liten paus från sin Laser och testade på några andra klasser. Men revanschlusten från missen i Rio var stor och i god tid inför OS i Tokyo var Jesper tillbaka i Lasern och körde stenhårt.

Förra året blev ett bra år för 32-åringen från Värmland som tävlar för KSSS. Förutom seger på för-OS gick det bra på både EM och VM – även om oturen också var framme.

Jesper var sjua inför sista dagen av EM i Porto i slutet av maj 2019. Han var taggad för att göra en bra avslutning. Men under natten till finaldagen blev han sjuk och tog sig aldrig till start.

- Jag drabbades av en matförgiftning. När jag vaknade på morgonen så trodde jag nog att jag skulle ta mig ut. Men det gick inte. Jag var helt kraftlös. Men det var ändå en tävling som gick i rätt riktning, säger Jesper och fortsätter:

- På VM i Japan i augusti fortsatte det att gå bra – åtminstone i början då jag låg på en pallplats under några dagar. Men det gick sämre i slutet och jag var riktigt besviken på mig själv, säger Jesper som fick nöja sig med 13:e plats på VM.

Men Japan och den olympiska seglingsarenan i Enoshima har ändå blivit något av en favoritplats.

- Guldet på för-OS får jag nog se som min största seger i karriären. Det var så otroligt skönt att sätta samman en hel regatta på det sättet. Trots lite motgångar med en diskvalificering så höll jag ihop det, säger Jesper som tillbringade närmare sju veckor i Enoshima under 2019 för att träna och för att segla både VM och för-OS.

- Jag trivs verkligen jättebra i Enoshima. Det är en väldigt bra arena. Toppenbra till och med. Bra klubb och bra stad, säger han och fortsätter:

- Det är kul seglingsförhållanden med stora vågor. Då när det blir riktigt tekniskt är erfarenhet något bra att ha. Jag trivs i vågor och det brukar premiera oss som varit med länge.

Jesper har fått sin seglingsfostran hemma på Vänern. Det är visserligen Sveriges största sjö – men kanske är det inte de riktigt stora vågorna man förknippar med Vänern. Men Jesper håller inte med:

- Det kan vara ganska tufft med stora vågor även därhemma. Jag har ju även tränat mycket på Gran Canaria när jag var yngre och där finns stora vågor. Och det var ju där jag vann EM 2016.

Jesper är en meriterad seglare, som varit med länge, som börjar se slutet på sin karriär.

- Jag har svårt att tro att jag ska köra vidare över Paris 2024. Men det är jättekul att det har blivit tuff konkurrens i landslaget i Laser nu när Wille Kark och Emil Bengtson kommit med. Jag ser inga nackdelar med att vi är fler i samma klass som slåss om framgångar. Skulle jag köra vidare så får jag väl bara se till att vara bättre än de andra, säger Jesper och skrattar.

- Det är svårt att säga vad jag gör om fem år. Jag har min kandidatuppsatts kvar och ska skriva den på Handelshögskolan i Göteborg. Sedan får vi se. Kanske har jag lite svårt att se mig själv sitta bakom ett skrivbord hela dagarna. Det finns många jobb inom seglingsbranschen som lockar – både tränarjobb och administrativa uppgifter.

Men först väntar en sommar med hård träning på hemmaplan och sedan hoppas Jesper och de andra OS-klara seglarna att världen ska börja öppna upp – och att det blir ett sommar-OS 2021.

- Just nu har vi läger inplanerade i Sverige i juli. Sedan hoppas jag på Kiehler Woche i september och på EM i Aten i oktober. Datumen är spikade och det finns inga besked om att de inte skulle genomföras, säger Jesper och fortsätter:

- Jag hoppas verkligen att vi kan åka till Japan i slutet av sommaren eller i höst. Allra helst hade jag åkt dit i slutet av juli, det vill säga samma period som OS avgörs där 2021. Men det kan vi inte.

Text: Mats Olsson, Svenska Seglarförbundet

Bild: Jesper var strålande glad efter sin seger på för-OS i augusti 2019. Foto: Pedro Martinez.