KSSS laget återigen på pallen på Monaco Optimist Teamrace

För fjärde året i rad deltog KSSS Optimister på Monaco Optimist Team Race. De segelsugna ungdomarna tog en fin 2: a plats bland de 20 inbjudna lagen.

Monaco Optimist Team Race öppnade optimistsäsongen 2020. 20 klubbar från fem kontinenter fick möjligheten att tävla och umgås tillsammans under den fyra dagar långa regattan. KSSS representerades i år av Erik Norlén, Wilhelm Dahlberg, Alexander Melin och Julia Leuckfeldt. Coach var Ton Thörn.

Första dagen inleddes med väldigt lätta vindar och svag motström där fokus låg på teknik och fart i båten. Vårt relativt tunga och ringrostiga lag fick sig en och annan uppläxning. Bl.a. tog det två minuter för laget att passera startlinjen i första matchen. Det behöver nog inte påpekas att vi förlorade. Trots inledningen lyckades vi ändå avsluta med sex vinster och en förlust.

Efter seglingarna var det dags för invigning. Eller det trodde coachen i alla fall. Ombytta till finkläder var vi enda laget på plats. Vi fick i alla fall lite komplimanger från personalen i mataffären på vägen hem. Till middag blev det Pasta Carbona a la Wilhelm – baserat på Willes egna recept och mångåriga rutin i köket.

Dag 2 blev en spegelbild av dag 1. Mer förberedda och mer fokuserade öppnade vi starkt. Då satte italienarna in sina nya slag som numera är golden standard. Rutin slog dock fart i slutändan och facit blev ytterligare 7 vinster.

Dag 3 ändrades spelplanen helt när sjöbrisen kickade in och gav oss uppemot 8 m/s på eftermiddagen. Den starka vinden var till vår fördel och vi kunde säkra de sista 5 matcherna trots svårt motstånd från favorittippade hemmaklubben.

Den fjärde och sista dagen bestod av slutspel där vi i semifinalen mötte Ukraina. Starterna ville sig inte riktigt och vi kom på efterkälken direkt. Långsamt kunde vi dock jobba oss tillbaka för att i en spektakulär sista kryss vända matchen till vår fördel. Alexander Melin bjöd på kovändningar snabbare än slag och Erik Norléns röst dånade över banan och skrämde slag på motståndare likväl lagkamrater.

I finalen väntade det unga men talangfulla USA. USA var ett klart lättare och snabbare lag med en teknik flera år framför sin ålder. Strategin var att lagsegla ut dem. Så blev det inte. Ännu en usel start satte käppar i hjulen och väl efter fanns ingen möjlighet att segla ikapp.

”Vi blev visst första förlorare” utropade Julia lite snopet efter målgång. Kvällen firades på Stars ’N’ Bars och deras kända 400 g hamburgare.

Nu väntar en hård försäsong på hemmaplan och nästa stora event blir Garda meeting i Italien där fler än tusen optimister deltar.

 

Vid pennan och coach för KSSS

//Ton Thörn

 

Bild från vänster: Wilhelm Dahlberg, Julia Leuckfeld, Erik Norlén och Alexander Melin