Landslagsseglaren som hatade att segla

I vintras kom laserseglaren Wilhelm Kark med i landslaget. Därmed blev en dröm sann och han älskar verkligen sin sport. Men hade en tioårig Wilhelm fått sin vilja igenom så hade han inte blivit seglare. - Det var mina föräldrar som ville att jag skulle segla. Själv hatade jag det, säger han.

Wilhelm är uppväxt i Norrköping och på familjens sommarställe vid Arkösund. Nu tävlar han för KSSS, med det var i Arkösund allt började.
- Jag hade ingen fin optimistjolle och jag var dålig på att segla. När det blåste mycket och vi kom långt ut kunde jag bli ganska skraj. Det hände att jag grät och då blev jag bogserad in till land. Jag ville verkligen inte hålla på med segling, berättar Wilhelm och fortsätter:
- Men sedan fick jag fler och fler kompisar och plötsligt var vi ett ganska stort gäng som hade kul tillsammans. Jag började segla Laser 4.7 och jag hade en äldre kompis som hade en e-jolle som vi kunde vara ute med på öppet vatten hur länge som helst. Jag älskade det. När jag började tävla så insåg jag att jag även älskade tävlingsmomentet.
Wilhelm återkommer hela tiden till hur viktigt det var att ha kul med kompisarna. Det var först när de var många som seglade tillsammans som det blev riktigt roligt. Och samma sak med de andra sporterna som han ägnade sig åt.
- Jag var ingen stor talang i någon idrott men jag höll på med mycket. Jag körde en hel del alpint eftersom vi var ett stort gäng även där som åkte runt och tävlade. För mig har det alltid varit viktigt att ha många träningskompisar och ha kul när jag idrottar. Men i själva tävlingsmomentet då vill jag helst hålla på med individuella sporter. Då vill jag bara lita på mig själv.
Wilhelms genombrottsår kom 2015. Då vann han JSM och NM och var tvåa på SM i Laser Radial. Han vann också Europa Cupen i både Oslo och Århus. Han kom på 13:e plats på senior-VM och blev sexa på U21-VM. Wille slutade på 19:e plats på ISAF Youth Worlds 2015 – vilket är bästa svenska prestation av en Laser Radial-herre någonsin. Året efter fick han ta emot Mange Olsson-stipendiet för sina framgångar.
Som 22-åring kom äntligen med i landslaget i vintras när förbundskapten Magnus Grävare utökade SWE Sailing Team med tre besättningar, varv Wilhelm var en av dem.
- Som landslagsseglare har jag bara hunnit med en regatta och det var VM i Melbourne i februari. Men det blev en stor besvikelse för min del eftersom jag hade en infektion under hela regattan. Jag tog mig visserligen till start i nästa alla race, men det gick riktigt dåligt. Det kändes verkligen trist och tungt. Vi hade varit i Australien i tre månader och förberett oss minutiöst. Sedan blir det som om någon sparkar undan benen för mig, säger han och fortsätter:
- Skillnaden mot när jag inte var med i landslaget är inte jättestor. Jag får lite mer stöttning ekonomiskt och lite coachhjälp. Men i mångt och mycket är det inte mycket som har förändrats – förutom att det är enormt kul. Nästa steg blir att få stöd från SOK. Först från SOK:s talang 2022 och sedan kanske från deras topp och talang-program.
Men det är en tuff klass Wilhelm är aktiv i. I landslaget konkurrerar han med Jesper Stålheim som har rutin i mängder och flera internationella medaljer. Och även med kompisen Emil Bengtson. Och som det inte är nog så lär Finnjolleseglare, Johannes Pettersson, ta klivet över till Laser när Finnjollen försvinner från OS-programmet.
- Jag är fortfarande rätt ung men det gäller att inte stressa upp sig och det är viktigt att ha långsiktiga mål. Det blir lätt att man stirrar sig blind på att utvecklingen går lite långsamt ibland. Men ser man det i ett längre perspektiv, så ser man också utvecklingen, även om den går sakta. På medellång sikt är OS i Paris 2024 mitt mål och på lång sikt är det OS i Los Angeles 2028.
Och konkurrensen på hemmaplan ser han som en fördel.
- Det är en styrka för Sverige att ha tre duktiga Laserseglare i landslaget och vi lär mycket av varandra. Framför allt är det bra för mig och Emil att vi har Jesper. Han gör allt så bra och han har en fantastisk rutin. Det är en enorm trygghet att få sparra mot några av världens bästa. Jag vet att när jag kan matcha Jesper så går det riktigt fort. Samtidigt trivs vi ihop och har vi enormt kul tillsammans.
Just nu handlar det mycket om segling för Wilhelm och förhoppningsvis kommer tävlingarna igång under hösten. Men som den driftige unge man han är så nöjer han sig inte bara med hård träning. När han inte seglar lägger han mycket av sin tid på ett ”start up-företag”, som heter Netspons, som han driver med tre kompisar.
- Vi hjälper både företag och idrottsmän med sponsring. Vi tillhandahåller avtal och hjälp med fakturering. Vi hjälper dem att digitalisera hela processen. För atleterna gäller det att själva kunna se sitt värde. Mycket handlar givetvis om att skapa relationer och att bygga vidare därifrån – att ge mer än man får, säger Wilhelm och uppmanar alla att titta närmare på www.netspons.com