Engagemang för inkluderande aktiviteter

Det blev som en rivstart efter pandemin. Fyra helger i rad under september har tjejerna i KSSS Aktivitetskommitté arrangerat såväl tjejkappsegling på Baggen, integrationsläger på Långholmen och läger för ensamstående mammor med barn på Lökholmen.

Det är en mulen söndagsmorgon på KSSS hamnplan i Saltsjöbaden. Det småregnar lite, blåser sex-sju sekundmeter och fyra av KSSS J70-båtar ska snart fyllas av kappseglingssugna tjejer. Fem race hinns med denna dag, på sedvanlig kryss-länsbana. Därefter After Sail.
– Det var superlyckat, säger Isabel Bångstad, ny ordförande i Aktivitetskommittén.
Hon har tidigare varit med i Juniorkommittén i många år, och både jobbat som instruktör och lägerchef. Just nu är hon mammaledig med en tre månader gammal bebis.
Tjejkappseglingen är ett sätt att försöka få fler tjejer att bli mer aktiva i klubben, säger Isabel. Och att sänka tröskeln för att våga ta steget över till kappsegling.
– Klubben tappar många tjejer efter att de varit på läger som barn eller jobbat som instruktörer. Vi tappar killar också men de kommer tillbaka i högre grad, till exempel när de skaffat egna båtar i 35-40-årsåldern, säger Isabel.
– Vad gör att man vill vara medlem? Vad är det som attraherar tjejer att bli medlemmar? Det är några av de saker vi kommer att följa upp med bland annat en enkät, fortsätter hon.
Att få fler kvinnor att engagera sig i KSSS, alltså att förbättra jämställdheten inom klubben, är ett av kommitténs två fokus. Det andra är att bidra till att fler människor får chansen att pröva på segling och sjöliv.
Integrationslägren på Långholmen har arrangerats sedan 2016, i år i samarbete med Fryshuset. Åtta ungdomar från Fryshuset med ledare både därifrån och från KSSS tillbringade en helg på Långholmen med segling och andra aktiviteter.
En ny aktivitet för i år, också det i samarbete med Fryshuset och en av klubbens sponsorer, var två helger på Lökholmen med ett 40-tal ensamstående mammor och barn i åldrarna 3-17 år.
– Vi visade ön, seglade C55 och åkte ribbåt. Väldigt många hade aldrig prövat på det förut. Målet var också att skapa lite lägerkänsla, säger Isabel.
Nästa år hoppas hon att kommittén kan uppnå större kontinuitet och ordna ännu fler aktiviteter, bland annat minst två tjejkappseglingar.
Och att sammansättningen i Aktivitetskommittén ska bli mer jämställd - i dagsläget är alla nio tjejer…..
– Vi jobbar på att rekrytera killar, säger Isabel.

Lisa Sjökvist