Minsta möjliga marginal avgjorde SM-finalen i sprint

Det blev dramatiskt när Skarpa Sprint SM skulle avgöras på vattnet precis utanför KSSS klubbhus i Saltsjöbaden. Inför sista avgörande racet kunde alla sex finalbesättningarna ta medalj och tre besättningar slogs om guldet. Men den verkliga toppduellen stod mellan Teamen Westerlind och Hansen där Team Westerlind drog det längsta strået på sista länsen och kammade hem SM-titeln.

Det var propagandasegling på Baggen när det första Svenska Mästerskapet i sprint skulle avgöras. Och det var dramatik från start när de 18 besättningarna skulle segla nio delseglingar var i grundomgången för att därefter delas in i guld-, silver- och bronsfinaler.

Väl i finalen tog besättningarna med sig sin slutplacering i grundomgången. Detta resultat räknades sedan som ett resultat och två seglingar seglades som tillsammans blev tre delpoäng.

Och guldfinalen bjöd på på bästa möjliga underhållning. Inför det avslutande racet hade tävlingens suveräner Hansen och Westerlind exakt samma poäng. Endast tävlingens överraskning, unga stjärnskottet Team Kasper Nordenram hade chansen att hota de två.

I slutet av den sista kryssen på denna sista finalsegling såg det ut som Team Björn Hansen hade skapat ett grepp om titeln. Men ett litet misstag vid kryssgaten öppnade upp för Team Marcus Westerlind och mitt på länsen möttes de två i ett styrbord/babordsmöte med minsta möjliga marginal. Publiken höll andan när Björn och hans besättning la beslutet i domarnas händer genom att försöka ta sig förbi framför Westerlind som hade rätten till väg. Men domaren gjorde bedömningen att marginalen var för liten och Björn tilldelades ett straff som blev avgörande. Besättningen Marcus Westerlind, Henrik Wallin, Oskar Ljung och Mattias Rahm seglade in i mål som svenska mästare.

Resultat på guldfinalen

1. Marcus Westerlind, Kullaviks Kanot- & Kappseglingsklubb
2. Björn Hansen, KSSS
3. Martin Nilsson, Hjuviks BK
4. Kasper Nordenram, KSSS
5. Thomas Hansson-Mild, Umeå SS
6. Niklas Edler, KSSS

Hela resultatlistan

Fakta:

  • Skarpa Sprint SM seglades i sex identiska J/70 båtar som lottades till besättningarna.
  • Seglingarna genomfördes precis utanför KSSS klubbhus i Saltsjöbaden.
  • Tävlingen inleddes med en grundserie bestående av 27 delseglingar. Därefter delades fältet in i tre grupper och tävlingens avgörande sker i en guld-, silver- och bronsfinalserie med två delseglingar i varje grupp.
  • Seglingarna livesändes av Nextlive och går att se i efterhand på KSSS Youtube-kanal.

Sprintsegling är en relativt ny tävlingsform inom segling som snabbt vunnit mark, såväl i Sverige som internationellt. Anledningarna är många. Eftersom seglingen sker i exakt likadana båtar som tillhandahålls av arrangören blir det mer fokus på seglingen.