Guldläge för Anton och Lovisa på EM

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson har guldläge på 470-EM. Med bara ett race kvar på söndagen leder de sex poäng före Jordi Xammar/Nora Burgman, Spanien som är de enda som kan hota svenskduon. För Anton och Lovisa kommer det att minst bli ett EM-silver.

- Det känns otroligt kul och stort att vara med och fightas i toppen på ett mästerskap. I morgon går vi ut för att segla hem den ädlaste valören och ser till att pusha för varje millimeter ute på banan, säger Lovisa.

I lördagens första race blev det ”bara” en åttonde plats, men i dagens andra seglade de i mål som andra besättning.

- Återigen skiftiga förhållanden med 8–12 knops frånlandsvind. Det var klurigt för alla idag och vi är glada att vi lyckades hålla ihop det. Mest nöjd är jag med vår andrakryss i andra seglingen där vi seglade smart och klättrade upp några viktiga placeringar inför morgondagens medaljrace, berättar Lovisa och får medhåll från Anton:

- Vi visste att vi skulle behöva segla bra idag för att försvara vår ledning. Och det gjorde vi. Det är en stärkande känsla. Jag är nöjd med prestationen idag som likt igår seglades i sydlig trixig vind.

Anton och Lovisa har på kort tid etablerat sig i världstoppen i den nya OS-klassen 470 Mixed som gör debut i Paris 2024. På deras första internationella regatta tillsammans i franska Hyeres i våras tog de hem guldmedaljenmed hela världseliten på plats. Och nu i sitt första internationella mästerskap i samma båt kommer det att bli minst ett EM-silver.

För Anton är det en liknande situation som inför sista dagen på OS förra sommaren. Även den gången kämpade han mot spanjoren Jordi Xammar. Men då var 470 en herr- och en damklass. Nu är det mixad besättning

- Det är nästan en identisk situation som den på OS i Tokyo, fast då handlade om silvermedaljen. Jordi är en aggressiv seglare som vågar i starterna och som inte räds dueller runt banan. Perfekt för oss. I synnerhet då vi har poängövertag. Vi kommer gå in i den duellen, säger Anton.

Efter totalt elva race på EM i turkiska Cesme återstår det sista medaljracet på söndagen. Där får bara de tio främsta starta och det seglas om dubbla poäng. Eftersom Anton och Lovisa ligger sex poäng före spanjorerna så behöver det spanska paret inte bara vara före svenskarna i mål. De måste också ha en båt mellan sig och den svenska besättningen, för att snuva dem på guldet.

Söndagens avslutande medaljrace sänds direkt på Youtube med start kl. 11:30 svensk tid: https://www.youtube.com/watch?v=Gc9KXswo9ZM

Foto: Nikos Alevromytis