Dubbel svensk medaljjakt på VM-finalen i Nacra

De båda svenska besättningarna på Nacra-VM – Ida Svensson/Marcus Dackhammar och Emil Järudd/Hanna Jonsson – fortsätter att segla bra och sporra varandra till framgång. När endast en segling återstår på VM – av totalt 16 – är de fyra respektive femma med bra chanser att vinna VM-medaljer.

Men det är inte bara VM-medaljer i potten. I slutänden handlar det om vem som ska representera Sverige på OS som inleds om två och en halv månad. En VM-medalj kommer att väga tungt när Sveriges Olympiska Kommitté och Seglarförbundet, om någon vecka, ska dela ut en OS-biljett i klassen.

I söndagens VM-final (preliminär start kl. 13:00) möts de tio bästa besättningarna och dubbla poäng står på spel. I princip är det klart att guldet kommer att gå till italienarna Ruggero Tita/Catarina Banti – om de inte kommer sist i finalen, samtidigt som britterna John Gimson/Anna Burnet vinner. Alla andra resultat ger italienarna guldet. Men bakom dem står en kamp om silver och brons mellan fem besättningar – där de båda svenska båtarna ingår.

 – Idag var vi väldigt nöjda med vår fart i lättvinden och att vi höll det enkelt med besluten på banan. I morgon går vi in i medaljracet med målsättningen att vinna. Strategin är att fortsätta som vi gjort hela veckan, segla fort och hålla det enkelt. Gör vi det så har vi chansen på både bronset och silvret, säger Ida.


De senaste dagarna har de båda svenska båtarna avancerat i resultatlistan och de har varit förvånansvärt jämna. Nu skiljer endast fyra poäng mellan dem. Och upp till bronset är det bara några fjuttiga poäng.

Lördagens seglingar var inget undantag. De svenska besättningarna slogs i toppen. Ida och Marcus hade serien 1-4-12 i dagens tre race medan Emil och Hanna fick serien 2-7-1 – vilket var dagens bästa serie.

 – Idag lyckades vi bra med våra settings så vi hade bra fart. Sedan lyckades vi göra bra starter och för det mesta bränna rätt kant. När det är så här lätta vindar på 2-4 m/s behöver man våga komma ut på kanterna, vilket vi gjorde, berättar Emil och fortsätter:

 – Nu har vi en bra möjlighet att ta bronset och en teoretisk chans på silver. Men det är flera båtar som slåss om bronset, så för oss handlar det om att försöka vinna medaljracet.


Läs mer: 2024 World Championship - Nacra17.org