Jämn svenskkamp på Nacra-VM

Det fortsätter att gå bra för de två svenska besättningarna - Ida Svensson/Marcus Dackhammar och Emil Järudd/Hanna Jonsson – på Nacra-VM i franska La Grande Motte. Efter nio race ligger de femma respektive åtta. Endast tre poäng skiljer mellan dem.

Inte bara VM-medaljer står på spel för svenskarna. I mitten av maj kommer en av dessa två besättningar att få en OS-biljett. Självklart kommer en framträdande plats på VM att vägas in i den bedömning som Sveriges Olympiska Kommitté och Seglarförbundet gör när de utser vilken besättning som får representera Sverige på OS.

 – Vi är nöjda med vår insats så här långt under regattan. Nivån på fältet är hög nu på sista mästerskapet innan OS och det är jämnt med poängen i toppen. Idag hade vi mycket lättare vindar vilket gör racingen mycket tightare, säger Ida och fortsätter:

 – Imorgon går vi in i guldfinal och det ser ut att vara lättare vindar framöver. Det kommer att bli ännu tightare racing i guldfinalen. Vi är förväntansfulla inför finalerna då vi kände att vi hade mer att ge på banan idag.


Ida och Marcus ligger femma på 31 poäng och Emil och Hanna är på åttonde plats med 34 poäng.

 – VM har inte varit en fullträff hittills. Men många bitar är på plats och vi är med i fighten. Nu börjar regattan på riktigt med guldfleet i morgon.  Nästan alla OS-deltagare på samma linje med några extra bra båtar, så det är bästa motståndet och vi ser fram emot att få racea, säger Emil och fortsätter:

 – Vi tror stenhårt på oss som team. Självklart ska vi avancera. Vi har alla pusselbitar som behövs. Nu ska de bara läggas på rätt plats.


För Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, som tävlar i 470-EM i Cannes 30 mil öster om La Grande Motte, blev det inga seglingar på torsdagen. Vinden räckte inte till. Ett startförsök gjordes men avbröts när svenskarna låg på en stark andraplats. Därmed är de kvar på 16:e plats i totalen.