Jorden runt-segling med Blue Sunshine
När vi andra funderade över om vi skulle köpa en hund eller ta en tredje covid-spruta, smidde familjen Johansen helt andra planer. De planerade att segla World ARC runt jorden med hela familjen, dvs pappa Klas, mamma Sanna och de tre barnen Caspar, Harald och Vendela, 8, 10 och 12 år gamla vid resans början. Häng med på deras berättelse om en fantastisk seglats som varade i nära två år.
Det råder alltså Covid-pandemi i världen och staycation blir ett nytt begrepp när det plötsligt sattes restriktioner i resandet. Tankarna hos familjen Johansen att göra en jordenruntsegling föddes under 2021. Tankarna blev snart mer reella och med barn med på båten och en vilja att vara tillbaka i Sverige inom två år, föll beslutet åt att segla med World ARC. Starten gick från St Lucia i Västindien 2022. Familjen valde noga vilken typ av båt de ville satsa på och hittade den snart, i Kiehl. En 20 år gammal Jeanneau Sun Odyssey 52.2 - Blue Sunshine. Båten genomgick en hel del uppgraderingar innan avfärd, såsom nya batterier, hydrogenerator och en bra watermaker, men givetvis även en noggrann genomgång av alla system och utrustning ombord. Sanna och Klas gick båda en oceanseglarkurs och utbildning i både sjukvård och motormekanik för att vara så förberedda de kunde inför de prövningar som de eventuellt skulle utsättas för.
Ekipaget kastade loss från bryggan i Sandhamn den 9 augusti 2022. Ett tårdrypande farväl av släkt och vänner från bryggan i Sandhamn skulle ganska snabbt bytas till gladare miner under en härlig nattsegling på Östersjön sydvart. Att få hela familjen att glädjas lika mycket över jordenruntseglingen var en utmaning till en början. Barnen lämnade släkt och kompisar hemma och skulle nu vistas på båten de nästkommande två åren. Det var kanske inte förrän de träffade barn från andra båtar som också var ute och långseglade som den verkliga vändningen kom. Boatkids, ett helt nytt fenomen som de snabbt anammade.
Det första etapp-målet var Las Palmas på Kanarieöarna där Blue Sunshine skulle vara med i cruising kappseglingen ARC+ som går av stapeln i början av november varje år. Skillnaden från den traditionella ARC:en är att ARC+ gör ett stopp i c:a en vecka på Kap Verde för at sedan gå i mål på Grenada, strax söder om St Lucia. Resan ner till Kanarieöarna gick bra, med en pallplats som nummer 3 i sin klass, men under benet från Cap Verde till Grenada så mötte Blue Sunshine friska motvindar, hög sjö och en gennaker skörades. Det var få båtar som under de första dagarna undgick rejäl sjösjuka. En välbehövlig vila följde på Grenada innan båten seglades norrut till St Lucia där det stora äventyret skulle börja, World ARC.
World ARC är precis som det låter en jordenruntsegling som följer en västerlig rutt längs med passadvindarna och ekvatorn. Det finns många fördelar med att följa World ARCs rutt runt jorden. De cirka 20-30 deltagande båtarna följs åt och hjälp finns inom räckhåll om något skulle hända. Varje etapp startar med en kappseglingsstart och deltagarna deklarerar själva sina målgångstider. Öarna och hamnarna som besöks är säkra och World ARC säkerställer att inklarering och andra administrativa delar tas om hand på ett smidigt sätt. Dessutom är rutten lagd så att den undviker de värsta ovädersäsongerna samt politiskt osäkra områden. På vissa platser görs det lite längre stopp, med utrymme för egna strapatser eller underhållsarbete. En sådan plats var tex Franska Polynesien i Stilla Havet. Här passade Blue Sunshine på att utforska den fantastiska övärlden och livet både ovan och under vattenytan. I Franska Polynesien ligger öar som Bora Bora och Tahiti, men den mest minnesvärda var den helt orörda ön Raroia, där KonTiki-expeditionen landade för länge sedan. Blue Sunshine besökte öar som de flesta av oss bara har i våra drömmar. I detta paradis spenderade familjen Johansen alltså sex veckor och det blev en av de absoluta höjdpunkterna på äventyret. Förutom den vackra miljön och det fantastiska vädret var även människorna väldigt vänliga och byteshandel var ett vanligt inslag när man behövde förnödenheter.
World ARC börjar alltså i St Lucia i Västindien. Man seglar västerut via Panamakanalen ut på Stilla Havet. Man passerar Galapagosöarna, Franska Polynesien, Fiji, Tonga för att till sist komma fram till Australien. Härifrån seglar man innanför Barriärrevet längs norra sidan av Australien, ut på Indiska Oceanen där Kokosöarna och Mauritius besöks innan man anländer till Sydafrika. Man följer den afrikanska kusten ned till Kapstaden och sedan norrut upp till Namibia då man ger sig ut på Atlanten med sikte St Helena och sedan Brasilien. Efter 15 månader når man St Lucia igen. Tempot är ganska högt, de 27.000 sjömilen skall avverkas på 14 månader.
Livet ombord är inte alltid lätt. Det finns tydliga toppar, som när de styrde in genom Barriärrevet och mötte valar som dök ner under båten och kom upp på motsatt sida, men också dalar när orken tryter, när något går sönder eller när vädrets makter inte vill vara på din sida. Utanför Namibias kust (norr om Sydafrika) inträffade ett haveri av det mer allvarliga slaget. Det hela började med att autopiloten började kärva. Sedan upptäcktes att styrwiren var utnött och hoppade loss från kvadranten på roderstocken. Blue Sunshine låg nu 100 sjömil från kusten, mitt i en trafikled, helt utan styrning. Allt detta inträffade givetvis mitt i natten då det både blåste 20 knop motvind och vågorna var upp mot 4 meter höga. Genom att dreja bi med hjälp av nödrodret lyckades familjen efter 4 timmar få tillbaka styrningen och säkert ta sig de två kvarvarande dygnen till hamn. Att ha barnen ombord var en tillgång i alla lägen, de hittade snabbt sätt att bidra i kritiska situationer och familjen arbetade som ett bra team för att ta sig igenom de svårare passagerna eller händelserna ombord.
Besättningen ombord på Blue Sunshine bestod inte bara av familjen Johansen utan också delvis med förstärkning av både gamla och nya bekantskaper. Sannas pappa var med under flera av resans längre etapper, därtill följde två kanadensiska sjuksköterskor med över Stilla havet och en sydafrikansk zoolog hängde med över Indiska Oceanen. Dessutom hängde KSSS bekantingen och instruktören Oskar Siberg med på båda den första och sista passagen över Atlanten. Men även barnen ombord tog mycket ansvar i både segling och livet ombord. Skola bedrevs dagligen till sjöss och Harald hade nattpass de flesta nätter, helst tillsammans med sin morfar.
Knappt två år efter att de lämnade Sandhamn så fick de återigen sikta Sandhamn den 26 juli 2024. Vänner och entusiaster mötte upp i motorbåtar ute vid Revengegrundet och följde Blue Sunshine den sista delen in till hamnen, ett väldigt känslosamt och fint avslut. Att plocka upp livet där det pausades för två år sedan var inte helt enkelt, men med en härlig sommar som mjukstart så hittade de sakteliga tillbaka till ett normalt liv som vi andra känner det, fast en hel massa upplevelser och minnen rikare.
Ett jättestort tack till hela familjen Johansen, men kanske speciellt till Sanna Thimmig-Johansen som hjälpt till att få till detaljerna i berättelsen. Om man vill höra dem berätta om sin segling och alla äventyr och kanske ställa några frågor så finns chansen att när de kommer till Båtmässan Allt för sjön och håller en presentation den 7 mars kl 15.30.
Det är ju inte utan att man undrar om de funderar på att göra ett varv till?
Iohn Ryott
KSSS Informationskommitté