Oriole tar upp kampen med nya generationens båtar.

 Även äldre båtar kan göra goda resultat i Gotland Runt. Det visa inte minst att de hela 5 st. Omega 42:or som deltog i 2022 års upplaga av Gotland Runt. Vi fick en pratstund med Lars G Karlsson skeppare på Omega 42:an Oriole.

Berätta lite om din bakgrund som seglare?
 
Jag är uppvuxen i jollevärlden, som 14 åring sökte jag mig till MKS, Mälarhöjdens Kanotsällskap där jag fostrades som seglare och god kamratskap. Ett antal jollar passerade revy, Moth, Trapetz, 505 mm.
Samtidigt som jag gastade på många olika kölbåtar. I några år skötte jag om R8 Isskaren åt Per Wermelin, det blev också ett antal VM med Per runt om i världen. Under den här tiden gick nästan all tid åt till segling. 1979 byggde jag en Smaragd och kappseglade den flitigt under många år. Samtidigt som jag gastade på många olika havskryssare under Gotland Runt. Det fanns en dröm som tärde mig, och det var att få segla Gotland Runt med egen båt. Det blev verklighet i och med att jag köpte en Omega 42:a. Nu har vi seglad henne i Gotland Runt fem gånger, med hyfsade resultat varje år, Och så klart är vi alla väldigt peppade efter årets segling då vi slutade 5:a i SRS C och 17 totalt bland 189 båtar.
 
Hur kommer det sig att fem båtar av samma båttyp kom till start i årets Gotland Runt?
 
Vi  var fem Omega 42:or som seglade årets segling och jag tror att mina tidigare seglingar, då jag seglat själv med Omega 42:a bidragit till att intresset växt. Sen att det också går att konkurrera mot nya lättare konstruktioner. Scampin Boj Boj är ett bra exempel på det, som vunnit Gotland Runt ett antal gånger.
De Omega 42:or som deltog i årets Gotland runt var; Oriole SWE 106, Megan SWE 158, Wilma SWE 55 , Aniara SWE 130, Arlee FIN 6004.



Hur många GR har ni gjort tidigare?
 
Jag har seglat Gotland Runt minst 20 gånger i olika båtar, 2022 blev det femte gången med egen båt och med eget ansvar för satsningen.  En av de viktigaste parametrarna för en lyckad satsning är att man är ett bra gäng ombord.
 
Ombord på Oriole 2022 var:
Anders Gille som varit med i många år. Anders kan segla på vilket båt han vill men väljer Oriole kryssaren. Utan Anders skulle det nog inte blivit något GR i år.
Göran Bobeck rutinerad och det har han fört vidare till sin dotter Vilma som tog VM silver i 49er tillsammans med Rebecca Netzler.
Roffe Hagström seglar sitt fjärde GR på Oriole och är Mood Manager ombord. Stark och uthållig med över 25 Vasalopp i kroppen.
Anders Lundh som är uppvuxen på båten, jag köpte den av hans pappa Lennart. Anders är multi-idrottare, stark och snabb. Det var för mig helt underbart att se hur hemma Anders var i båten, han visste precis var allt fanns. Jag tror det var ett kärt återseende både för Anders och båten.
Henrik Forsgren var för mig en helt ny trevlig bekantskap, vän med Anders Gille. Henrik fick hoppa in i sista sekund, då en av mina gastar hade fått covid. Henrik kom snabbt in i jobbet på båten.




Berätta lite om er satsning, hur förberedde ni er, 0ch vad var målsättningen?
 
Oriole är en standard Omega 42:a, i väldigt gott skick. Jag har valt att mäta in henne med stor och självslående fock, code 1 och en spinnaker. Jag har också vägt in henne kappseglingsutrustad, så vi har ett verifierat SRS tal.
 
Tillsammans med Gransegel har vi tagit fram fina segel. Vid lätta vindar så kan jag ibland sakna ett större försegel. Vi har också lagt ner en hel del timmar på att ha en fin botten, det vet jag har betydelse.
 
Jag vet också att alla våra timmar i båten spelar stor roll, vi försöker segla en dag i veckan för att lära oss var saker och ting sitter. Som vi alla vet så blir det en del tampar i båten när allt är uppe. En bra uppladdning har också varit kappseglingarna Öppet hav och Kolfiberrodret.
 
Säkerheten ombord är viktigt om man som skeppare och besättningsmedlem ska känna sig trygg ombord.
Alla måste veta vad som gäller, ha rätt utrustning och hålla sig varma.
Vi försöker hålla vårt vaktschema, men de senaste åren har det varit rätt blåsiga Gotland Runt och det är det svårt att sova när båten rusar fram i hög sjö. 
 
Årets segling bjöd på alla typer av väder och vind. Utseglingen genom skärgården var magiskt fin. Att sen efter Alma komma ut på öppet hav slår det mesta. Här ökade vinden och det blev en hård fin kryss ända ner till Hoburgen. Under den delen av seglingen så fick vi igång bra rutiner ombord så att alla kunde segla, äta och vila omväxlande
 
Det finns en regel ombord på Oriole.
”Snacka vind, snacka sjö, snacka taktik”. Inga beslut tas utan att vi snackat igenom det. Alla måste känna att dom deltar och förstå vad som händer ombord
 
Rundningen vid Hoburgen blev stökig, tror det är den värsta jag upplevt. Vinden var konstant 10-12 m/s och vred mot väst, det blev en väldigt konstig sjö, vågorna kom från alla håll.

Har du något roligt GR-minne som du gärna tänker tillbaka på?
 
Första året jag seglade Gotland Runt med Oriole råkade vi ut för en märklig sak. Strax efter Salvorrev mitt ute på havet, så började det dunka i båten. Vi tappade fart och det var ganska hög sjö, dunsarna kom mer och mer oregelbundet.
Jag började känna på riggen, kolla rodret men hittade inget som var annorlunda.
Sen fick jag se att det låg en spinnaker gaj i vattnet, som såg väldigt spänd ut. Jag halar in och fast i den sitter en jeepdunk i plåt. 
Hur sannolikt är det att en jeepdunk fastnar i en gaj som flyter på ytan?

Hur gick det då i årets Gotland Runt?
 
Vi slutar på en 5e plats i vår klass och 17e plats totalt.
Megan hamnar på 7e plats i klassen och 20e plats totalt.
Aniara 19e plats och 98 totalt.
Wilma 21a plats och 114 totalt.
Totalt var det 189 båtar som seglande Gotland runt.
 
Till sist måste jag skicka en eloge till våra vänner på Arlee från Finland som slutade på en tredjeplats DH SRS.
 
Avslutningsvis berättar Lars att han upplever Gotland Runt som en naturupplevelse med alla kryddor som segling kan bjuda på, Och satsningen för 2023 är redan igång.
 
Vi tackar Lars för en fin berättelse,
 
Philip Schröderheim, KSSS Informationskommitté

 

Se filmen här