Hobie-drottningen om strapatser i både stora och små båtar - Pia L’Obry

Vi har tagit oss en pratstund med Hobie-drottningen Pia L’Obry som förutom att ha spenderat närmre 30 år som agent för Hobie Cat i Sverige också hunnit med ett Mini Transat, som första svenska deltagare, samt seglingsexpeditioner till både Grönland och Antarktis.

Många känner nog dig som Hobie-drottningen med massor med strapatser i både stora och väldigt små båtar, berätta lite om din seglingsbakgrund?

Det lustiga är att jag aldrig seglat jolle under min uppväxt, utan seglingsintresset började när jag var i Vancouver i Kanada som nanny. Jag insåg att segling var roligare än att passa barn och på den vägen blev det. När jag kom hem så började jag jobba som agent för Hobie Cat och sedan har det rullat på med olika äventyr i relation till segelsporten. Jag älskar att vara på vattnet och uppleva nya saker, men jag har också en tävlingsådra som gärna vill göra saker så bra som möjligt!

Jag gillar också att tänja lite på gränserna och testa nytt. Det har bla lett till att jag drog igång en raid-kappsegling med Hobie cats från Malmö till Stockholm, i samband med att Öresundsbron invigdes år 2000. Ett koncept som sedan utvecklades vidare till Archipelago Raid.

När du tänker på Gotland Runt, vad tänker du på då?

Jag tänker på folkfesten, jag tänker på de ljumma och blåa nätterna och jag tänker på de ganska håriga situationer som ibland uppstår. Jag seglade det året då en trimaran slog runt och vi var väldigt nära själva att både slå runt framlänges och åt sidan på den trimaranen jag var på. Gotland Runt har verkligen den legendariska klang hos mig som hos många andra. Trots att jag väldigt tidig var med att kappsegla solo- och double-handed över hav redan 2002, så har jag faktiskt aldrig ställt upp i Gotland Runt double-handed. Jag har seglat full crew, Classic, tjejbåt och trimaran, men aldrig double-handed.

Har du något speciellt race som du skulle vilja berätta om?

Om det är något speciellt minne som jag tänker på så är det när jag seglade med SCA:s tjejbåt 2014. Det var en Farr 45 och vi seglade väl hyggligt bra. Nere vid Hoburgen så var det väldigt lätt vind och när vi kom runt där västerifrån så låg det en stor klunga parkerad i bleket. Vi lyckades hålla farten och smita förbi invid land. Det kändes som vi plockade 100 båtar på någon timme, en väldigt minnesvärd stund bland mina Gotland Runt minnen. Man skall aldrig ge upp, för rätt som det är så blir det omstart och då finns det alltid en ny chans!

Kommer du att segla år 2023?

(Lite tyst och tvekande) Jag har några erbjudanden, men inte riktigt bestämt något än… skratt.

Hur ser övriga seglingskalendern ut 2023? Något spännande på gång?

Jag arrangerar ju seglingsresor till Grekland och Mauritius, så visst blir det segling! Vi har massor med roliga jollar, Hobie Cat, RS och ILCA, så det finns något för alla. Vi söker också folk som kan leda seglingsaktiviteter där nere, så ungdomar som inte fick jobb på Lökholmen eller hamnen i Sandhamn får gärna höra av sig!

Vi tackar Pia för pratstunden. Hoppas att vi ser dig på startlinjen till Gotland Runt i sommar.

Iohn Ryott
KSSS Informationskommitté