KSSS

Ordförande har ordet

2016-10-04

Segling när den är som bäst!

I helgen genomfördes Sveriges största jolleregatta av KSSS i Saltis. 535 anmälda jollar i 12 klasser innebär cirka 600 seglare med tillhörande föräldrar, tenderbåtar, bilar mm vilket onekligen är ett stresstest på vad vår nyanlagda hamnplan vid klubbhuset klarar av. Föga förvånande förflöt allt dock utmärkt och under Fredrik Olssons trygga huvudmannaskap arbetade över 100 funktionärer samfällt för att se till att alla seglare och anhöriga skulle få en så bra upplevelse som möjligt. Lördagen bjöd på förträffligt seglingsväder med strålande sol och bra med vind. Söndagen inleddes med stiltje men vinden anlände och det bjöds på bra seglingar även då. En innovation i år var foodtrucks på land som breddade utbudet av matintag och de nya betongramperna innebar en bättre logistik än tidigare. 

För mig representerar den här regattan mycket av det som är det bästa med segling: ungdomar, kamratskap och bra arrangemang både till sjöss och på land. Allt möjliggörs som sagt av de ideellt arbetande funktionärer och vårt kansli som tillsammans sett till att allt gått som på räls. Stort tack till er alla!

Till i år hade vi hoppats att vi skulle ha 500 båtar på plats vilket uppfylldes med råge (jämfört med drygt 420 förra året). Kanske skall vi sikta på 600 nästa år? Gå in och titta på den fantastiska drönarfilmen från helgen på www.ksss.se så ser man att det finns  lite plats kvar på Baggen trots allt. Här kan ni även se bilder på de myrstacksliknande förhållanden som rådde på land.

Slutligen är det roligt att den här regattan får rättmätig uppmärksamhet också utanför våra egna kanaler se tex  Search Magazine.

En sådan här helg kan man onekligen känna att det känns förhoppningsfullt inför framtiden för svensk segling. Och att jag som vanligt är otroligt stolt över att vara ordförande i KSSS.

Staffan

 

2016-09-08

Tack Johan Hedberg. Och strategidagen.

Efter snart 4 år som klubbdirektör har Johan Hedberg valt att gå vidare till nya utmaningar. Och det har inte varit vilka 4 år som helst utan fyra av de mest framgångsrika åren i KSSS historia, något som inte minst berott på Johans många förtjänster och insatser. Värt att nämna är till exempel den uppstyrda ekonomin som bland annat möjliggjort att vi kunnat investera ordentligt i samtliga våra anläggningar. I Saltsjöbaden och på Ranängen har vi idag två av Sveriges finaste träningscentra för segling, hamnarna har byggts ut och Telegrafholmsprojektet har genomförts. Johan har också lagt ett stort arbete på att utveckla ÅF Offshore Race som inte bara bibehållit sin position som en av Europas ledande havskappseglingar men också utvecklats till ett ledande svenskt idrottsarrangemang ur ett publikt och kommersiellt perspektiv. Något som kanske är mindre känt är Johans stora engagemang i att höja kvaliteten på vår lägerverksamhet. Under hans tid har vi bl.a. utarbetat en värdegrund för lägren (och KSSS som helhet) samt infört omfattande ledarutbildningar. Detta har inneburit en ytterligare kvalitetshöjning för den  verksamhet som ligger många närmast om hjärtat i sällskapet.

Detta bland mycket annat. Jag vill därför å hela KSSS vägnar passa på att tacka Johan för de här fyra åren och för ett utomordentligt jobb och önskar honom lycka till med sina nya utmaningar.

The show must go on dock och en naturlig konsekvens av det är den årliga strategidagen med styrelse och kansli. Frågor som kom upp i år var bland annat vårt nya mantra "Alla kan segla", en ambition att få ut fler för segel på vattnet i alla upptänkliga former, dels en uppföljning av vår strategi 2013-2017 som alltså skall levereras nästa år. 

Förutom bra diskussioner och slutsatser under dagen är det fantastiskt att se vilket otroligt engagemang det är i gruppen. Varje avbrott och rast blir det som en myrstack där man planerar, utbyter idéer och uppslag och följer upp. "Hade vi varit ett företag hade vi varit Google sett till energi, kreativitet och initiativförmåga" var det någon som sa. Det ligger något i det och det visar att KSSS och vår verksamhet har en förmåga att engagera på ett sätt som kanske inte är så vanligt i samhällskroppen idag. Sedan har vi också förmånen att ha en styrelse och kansli med ett långt förflutet och stort hjärta för klubben. 

Och häri ligger vår styrka, ett mänskligt strukturkapital som gjort att KSSS idag är en 186-åring i bättre form än någonsin. Det lovar gott inför de kommande 186 åren.

Staffan

 

2016-07-08

79 years and counting...

Så kan vi lägga den bästa upplagan av ÅF Offshore Race till handlingarna. Den uppmärksamme kan konstatera att jag skriver det varje år och det fina är att det stämmer! 

Låt oss ta det från början:

- Antalet deltagande båtar dvs våra kunder ökade i år till cirka 230 (brukar falla ifrån någon före start). Även antalet utländska båtar ökade där vi hade cirka 45 stycken från 12 olika länder bland annat Irland, England, Tyskland och Holland. Antalet båtar från den svenska västkusten ökade vilket är en målsättning vi haft. Jättekul och ett fint kvitto på att tävlingen har ett gott rykte och väcker intresse.

- Etableringen inne i Stockholm var den bästa hittills. Bra utställare, bra catering, prova på verksamhet, högklassig underhållning mm mm. Det är också uppenbart att segling drar mer publik än triathlon..

- KSSS-maskinen är nu ytterst välsmord, allt ifrån race-office, säkerhetskontroll och information fick mycket beröm från seglarna som också givit oss en hel del input på potentiella förbättringar inför racet. Exempel på förbättringar är en smidigare säkerhetsprocess och SMS-rapportering av position (istället för VHF).

- Bra med vind! Alla båtar föredrar ju olika förhållanden men bleke i skärgården vill ingen ha. Fina sydliga vindar fick dock ut flottan i rekordfart till Alma. Även därefter gick det snabbt i och med det blev så lite kryss. Faktum är att Hyundai hade slagit banrekordet (trots att det är från tiden före ÅFOR utan skärgårdsseglingen) om man inte haft en smärre malör. Nu missade man det med några minuter.

- Ett Sandhamn som visade sig från sin bästa sida. Eftersom många båtar kom in tidigt fick de gott om tid att upptäcka detta Seglingsmecka lite bättre. Slutligen blev det dags för sociala evenemang av alla de slag: Classicmiddag, Regattamiddag, barbecue osv där glada seglare kunde byta mer eller mindre häpnadsväckande historier med varandra.

Och hur gick själva tävlingen? Regina 2.0 med min företrädare Jacob Wallenberg vid rodret vann ORCi medan Jimmie Hellberg i Pac Man vann SRS trots att de bara var två ombord. Stort grattis efter mycket starka prestationer.

I Classic-klassen som seglar ner till Visby och vänder vann Ballad med undertecknad ombord för tredje året i rad. En kombination av en bra besättning, bra vägval och för båten gynnsamma vindar (ingen bonnkryss, inget stiltje) har spelat oss i händerna. Fast vi hade hjärtat i halsgropen på väg in från Alma när vinden i princip dog helt. Tack vare några vänliga puffar lyckades dock vi, Refanut och Gerdny knega oss i mål till slut.

Slutligen återstår att tacka vilket är en glädje:

Först ett tack till alla funktionärer med tävlingsledare Håkan Andersson i spetsen och vårt kansli som möjliggjort genomförandet av ÅFOR. Ni är det fundament på vilken klubbens 186-åriga verksamhet vilar. Ett gott betyg den här gången var att många av de utländska deltagarna meddelade att det här är den bästa regatta de varit på någon gång, någonstans.

Ett tack också till våra partners. Det nya avtalet med ÅF och Stockholms stad säkrar tävlingen i minst tre år till och är ett fint kvitto på vad vi byggt tillsammans. Även alla övriga partners stora och små vill jag passa på att tacka, ingen nämnd och ingen glömd (men de finns på hemsidan om ni är nyfikna!!).

Slutligen ett tack till alla seglare som lägger tid, engagemang och resurser på att delta i vad vi uppfattar är den ledande havskappseglingen i norra Europa. Vi hoppas och tror att ni är nöjda. Finns det något ni tycker vi kan göra bättre till nästa år så hör av er.

Och apropå nästa år: år 2017 är det 80-års jubileum av de första seglingarna runt Gotland i KSSS regi (1937 hette de Visbypokalen och vanns för övrigt av min farfar Sven Salén i båten Havsörnen). Vi utlovar att 2017 års upplaga kommer att bli något alldeles extra och ser fram emot att se er där!

Och har du inspel eller synpunkter är du alltid välkommen att höra av dig på staffan.salen@salenia.se

Med det vill jag önska er en härlig sommar med sol, värme och segling.

Staffan

 

2016-07-03

Nu kör vi!

Efter vad som får betraktas som den mest lyckade etableringen för ÅF Offshore Race i Stockholm hittills, med avtalsförlängning på plats med både ÅF och Stockholms Stad samt ökat antal seglare, var vi då äntligen iväg!

Det är fyra av de bästa dagarna på året för en ordförande när man får träffa medlemmar, ideella krafter, seglarvänner och partners. När alla verkar mer än nöjda med evenemanget och dess bas i Stockholm är det ju så klart också kul.

I strålande sol och tilltagande vind är vi nu på väg genom skärgården omgivna av tävlande båtar, massor av åskådarbåtar och en stor publik på land, precis som vi hoppades när vi en gång valde att flytta in starten till Stockholm!

Prognosen lovar vind även över natten och det lär bli spännande racing även för oss i Classic-klassen där vi i år har hela 17 båtar från bland annat Sverige, Finland och Tyskland.

I'll keep you posted!

Staffan

 

2016-06-13

Super Sunday i Windy City

Så var det super Sunday för Americas Cup i Chicago där tre race skulle seglas och dubbla poäng för dessa delas ut.

Lite svalare men "Windy City" levde upp till sitt namn med fina jämna vindar från norr gav perfekta förutsättningar vid handen. 

I race ett ledde engelsmännen från start till mål. KSSS och Sveriges representant Artemis fick en halvdan start men seglade upp sig genom fältet och kom till slut in på en fin andra plats. Detta innebar att man ledde totalen strax före England och Japan.

I Race två var det Artemis tur att defilera: man tog starten, var först till första märket och ledde sedan hela vägen in i mål. Då England och Japan kom långt ner i listan räckte det för Artemis att komma fyra i sista racet för att vinna totalt.

I tredje och sista seglingen kom Artemis iväg halvdant men fick en möjlighet att bryta sig loss efter första bojen då de tre första båtarna (USA, NZ och England) dånade rakt ut över bangränsen med straff som påföljd. Just när Artemis skulle jippa och ta ledningen kommer dock fransmännen för babord och den svenska båten måste avbryta jippen för att inte krocka. Även om Fransmännen fick ett straff blev förlusten för Artemis betydligt kostsammare och istället kunde Japan jippa, komma loss och sedan komfortabelt ta hem seglingen. Artemis låg fyra, seglade upp sig till tvåa vilket man höll 2/3 in på sista kryssen då man tappade lite tryck och tappade NZ och England sista biten in mot mål. En fjärdeplats räckte dock för att vinna hela regattan i Chicago!

Den viktigaste skillnaden den här gången var att man lyckades med det man uttalade före regattan, att höja sin lägstanivå. Tidigare har Artemis vanligtvis kommit först eller sist, nu vill man komma sämst trea i samtliga seglingar vilket är lättare sagt än gjort men lyckades på en placering när i den här regattan.

Ett stort steg för det Svenska teamet som nu börjar kännas riktigt stabilt och kompakt i hur man seglar.  Kommande regattor är Portsmouth i juli, Toulon i september och Tokyo i november.

Staffan

 

2016-06-11

En åktur i Chicago

Och så har Americas Cup Cirkusen nått Chicago. Strålande väder med 28 grader varmt och tilltagande vind gav fina förhållanden denna första seglingsdag. Totalt blev det fyra seglingar: två tune-up, en match racing omgång och slutligen en så kallad reservsegling som kommer att räknas om man inte får ihop tillräckligt med seglingar under helgen.

Idag hade undertecknad fått förmånen att vara passagerare ombord på Torbjörn Törnqvists Artemis seglar för KSSS. Ombord var Nathan Outteridge (rorsman), Iain Percy, Kalle Thorlén, Christian Kamp och Luke Parkinson. 

Passagerare innebär att man sitter längst bak på båten på en cirka 40 cm bred plattform och håller i sig när båten dundrar iväg i 45+ knop. Varje intresserad kappseglares våta dröm kort sagt. Våt också i så motto att det sprutar vatten över en i rikt mått, den här gången dock sötvattnet från Lake Michigan.

Första seglingen gick fint med en andraplats, andra lite stökigare när vinden avtar och vi hamnar på fel kant. I matchracingen mot Softbank Japan (som vann dagens samtliga seglingar!) tar Artemis starten övertygande men döms vara över linjen (ett felaktigt domslut som man senare kan se på TV-repriserna), får vänta som straff och sedan går det inte att ta igen. 

I sista seglingen blir det en halvdan start men sedan seglar man felfritt, går upp i ledning, bladar av Ben Ainslee och ökar på ledningen. Sedan blir vi nästan påseglade av Oracle (som har väjningsskyldighet) vilket resulterar i att de kapsejsar och att vi får falla av rejält för att undvika kollision. I röran efter smiter Softbank ut på en kant och tar sig förbi men seglingen visar vilken kapacitet vårt team har.

Så vilka reflektioner kan man göra när man ligger på parksoffan längst bak på båten?

Att även världens bästa seglare funderar på samma saker som vi vanliga dödliga kappseglare: Vilken vindriktning är att förvänta? Var står det mest vind? Var är layline? Var är konkurrenterna? Vilket märke skall vi välja? Hur är det med höjd och fart? Och så vidare.

Skillnaden är bara att analysen och åtgärden går så mycket snabbare.

En annan sak är hur extremt fysiskt det är, det är oavbrutna manövrar, tunga laster, snabba förflyttningar ombord (om man inte sitter på soffan längst bak) och goda möjligheter att göra kostsamma misstag. 

Så idag börjar den riktiga kappseglingen, (bästa sättet att följa är på Americas appen), nu håller vi tummarna!

Staffan

 

2016-04-21

Mot en ny vår!

Så har våren kommit och det märks i KSSS. Verksamheten går bra och jag kan med fog säga att vi förstärker vår position som en av världens ledande seglingsklubbar. 

Våra träningsanläggningar i Djursholm och Saltsjöbaden är nu i princip helt färdigställda. Det innebär bland annat att vi lagt ny asfalt och renoverat omklädningsrummen i Saltsjöbaden och att vi byggt ett helt nytt klubbhus i Ranängen i Djursholm där vi också gjort en helt ny asfaltsplan. Lägg till detta inköp av en stor mängd nya optimister och renovering av många gamla jollar så kan man konstatera att vi aldrig haft bättre förutsättningar för vår barn- och ungdomsverksamhet. Nu hoppas vi att ni passar på att låta er barn prova på träningsverksamheten under ledning av våra kunniga tränare. 

Att dessa håller hög kvalitet går inte heller att ta miste på i ljuset av att vårt optimistjollegäng också går mot en ny vår. De lyckades med bedriften att komma 2, 3 och 4 i Liros Cup i Stenungssund i helgen, en tävling som samlade över 120 optimistjollar från hela Norden och Baltikum. Det känns som om vi har något stort på gång här. 

Lägerverksamheten kommer att dra igång till sommaren och de flesta läger är utsålda sedan länge. Några platser finns kvar på något läger, bland annat vissa av daglägren i början och slutet av sommaren. Passa på att anmäla er medan det finns platser kvar. Ett tips är också att se till att till nästa år se till att barnen är medlemmar vilket renderar förtur när lägren skall fyllas. Och ju längre man stått i kö desto bättre är det så den förtänksamma köper ett 0-19 års medlemskap till sitt barn redan i späd ålder!

På kappseglingsfronten blir det premiär i helgen med Vårrullen på Baggen med J70, F18 och Far East 28:or på startlinjen. Det blir förhoppningsvis många tighta race och trevligt umgänge på den nya fina hamnplanen. 

Våra Elitseglare har gjort väldig fint ifrån sig under våren. Höjdpunkten var naturligtvis Jesper Stålheims EM-guld som också säkrade honom en OS-plats. Inte långt därefter kom Josefin Olssons EM silver i Laser Radial. 470 killarna Anton och Fredrik ledde VM en bra bit in i regattan men lite stolpe ut gjorde att de hamnade på en 9 plats till slut. Även 49:er FX med Julia Gross och Cissi Jonsson har visat framfötterna med en 12:e plats på VM och 8:e plats på EM. Här har vi helt klart ett ekipage inför 2020! Och även den nybildade konstellationen Carl P Sylvan och Markus Anjemark har kommit tillrätta snabbt och varvar fortfarande resultaten en del men två spikar i de två sista racen på EM (med hela världseliten på plats) visar på potentialen. Slutligen har våra ungdomar i Nacra och bräda tagit steg i sin utveckling under säsongen. Det känns som om vi står väl rustade för framtiden. 

Vi börjar också se havskappseglingssäsongen an. KSSS höjdpunkt därvidlag är naturligtvis ÅF Offshore Race som i år hålls för 6:e gången. Vi hoppas på lika fina väderförutsättningar som förra året och det är glädjande att vi redan nu har många utländska båtar som anmält intresse från så spridda håll som Irland, England, Holland, Norge, Tyskland och så naturligtvis också en uppsättning Finska deltagare. Vi hoppas också på uppslutning från övriga Sverige och det finns planer på att ordna ett race från Göteborg till Stockholm för de som skall delta i ÅFOR. Mer om detta finns att läsa på seglingssiten Blur.se

För den som är intresserad av kappsegling på högsta nivå är det Americas Cup deltävlingar i New York och Chicago i maj respektive juni. I höst är det också en deltävling i Toulon till vilken KSSS kommer att ordna en medlemsresa. 

På den sociala fronten har vi haft både årsmötet med cirka 250 deltagare och kappseglingsforum med cirka 150 deltagare. På det förstnämnda fick vi tillfälle att belöna sådana som gjort insatser för klubben vilket är något av det roligaste man kan göra som ordförande. Det är många som gjort sig förtjänta av KSSS erkänsla och i år kan man tex lyfta fram Magnus Odin som fick vår högsta utmärkelse, förtjänstmedaljen i Guld för en storartade insats för Sällskapet i allmänhet (tex 15 år i styrelsen) men i synnerhet för det omfattande arbete som lett fram till realiserandet av Telegrafholmsprojektet (tillsammans med många andra goda samverkande krafter). Tack för dina insatser Magnus (som inte är över ännu!).

Anläggningarna i Saltis och Ranängen har vi ju berört, därtill kommer vi till sommaren att ha cirka 80 nya hamnplatser på Telegrafholmen samt ett servicehus bla bastu, dusch och möjlighet till övernattning för medlemmar. Vi håller också på att projektera ett servicehus på Sandhamn och förhoppningen är att arbetet med detta skall kunna påbörjas redan i år.

Slutligen vill jag dra en lans för det som kommer att bli temat för de kommande åren nämligen att locka fler människor till seglingen. Vi har de senaste åren investerat och utvecklat våra anläggningar för nästan 20 mkr utan att ta en krona i lån. Detta har kunnat ske genom generösa donationer från KSSS närstående personer men också tack vare en välskött ekonomi.

Utvecklingen har skapat utmärkta förutsättningar för att bedriva vår verksamhet på bred front. Vi vill få ut seglare i alla åldrar, av alla sorter och på alla sätt vare sig det är kappsegling, familjesegling, träning eller vad man nu önskar.. Nyckeln till detta blir att tillgängliggöra seglingen så bra som möjligt. Detta kan tex ske genom att klubben har redskap i form av båtar som kan vara tillgängliga för utlåning eller hyra för en rimlig penning. En annan nyckel blir att se till att det finns utrymme för social samvaro och trevnad vilket ju är något segling lämpar sig bättre för än de flesta andra sporter.

Styrelsen kommer att ha detta som tema på sin strategidag slutet av augusti och har ni idéer eller inspel i frågan (eller för all del vilket KSSS-fråga som helst) får ni gärna höra av er till mig på staffan.salen@salenia.se

Vårhälsningar!

Staffan

 

Bloggarkiv 2012  2013  2014  2015

Ansvarig redaktör KSSS-Publicerad 2012-06-18