Ordförande har ordet

2017-06-15

Var stolt!

Som KSSS-medlem finns det mycket att vara stolt över just nu när seglingssäsongen går in på högvarv.

Torbjörn Törnqvists Team Artemis som seglar för KSSS tog sig till final i Louis Vuitton Cup vilket är det bästa svenska resultatet i tävlingen på 40 år och ett stort steg framåt från förra America's Cup. Därmed kan man definiera det som att teamet tog en tredjeplats i vad som måste betraktas som världens hårdaste och mest prestigfulla kappsegling. Jag kan inte nog understryka hur stolta vi kan vara över Artemis, såväl de som varit på sjön som de som varit på land. Förhoppningsvis kommer det nya utmaningar från Team Artemis och det känns som om de kommer att ha ännu mer att ge framdeles. Och så håller vi tummarna för ungdomsteamet som snart börjar segla Red Bull Youth Challenge i foilande AC 45:or. 

KSSS vann även andra omgången av Allsvenskan i Segling som den här gången gick av stapeln på Ekerö. Teamet som bestod av Niklas Edler, Julia Gross, Martin Wigforss och Fredrik Appelberg radade upp spikar och kunde efter tre dagars intensiv segling stå som segrare före Cape Crow YC och Ekolns SS. Det innebär naturligt nog att vi också leder den sammanlagda tabellen för allsvenskan efter 2 av 4 deltävlingar. Det som är extra roligt tycker jag är att vi som klubb skickar olika besättningar varje gång men att dessa likafullt presterar på högsta nivå. Det är något att vara stolt över och vi vill såklart både rikta ett tack och ett grattis till helgens duktiga besättning!

Våra optimistungdomar har visat framfötterna och tog inte mindre än 7 av 12 av de svenska platserna till VM och EM, ett enastående resultat. Förutom att vi därmed är den mest framgångsrika optimisklubben i Sverige just nu visar det också på vad som är unikt med KSSS inte bara i Sverige utan även internationellt: att vi är en av världens få one-stop-shops för segling. Här finns allt från optimistjolleungdomar, Americas Cup Team, bankappseglare och havskappseglare i världsklass, eskadersegling, lägerverksamhet där vi utbildar mer än 1000 ungdomar per sommar, hamnar och träningsanläggningar av högsta kvalitet och mycket mycket annat.

Vi har de senaste åren lyfts fram i internationell press som ett av världens ledande seglingssällskap, det är ingen överdrift.

Så var stolt över din klubb!

I all blygsamhet

Staffan

 

2017-04-26

Det drar ihop sig

Så är våren här. Tror jag, den tycks ha tagit ett uppehåll just när jag skriver det här. Isarna har i alla fall gått, träningsverksamheten är i full gång och man börjar ana att det nog skall bli en seglingssommar även detta år. 

Vintern har inte varit innehållslös, vi har hunnit med ett välbesökt årsmöte där klubben hade nöjet att få belöna många av våra funktionärer, ideella krafter och seglare för goda insatser under 2016. Få saker kan bereda en ordförande större glädje än detta. KSSS stod också som värdar för Kungliga Klubbarnas Fest på Vinterträdgården med Storbritannien som värdland. Det var som vanligt utsålt och jag vill rikta ett stort tack till alla som på olika sätt bidrog till att möjliggöra festen.

Vi har också en ny klubbdirektör på plats, Stefan Rahm, som med full energi kastat sig in i verksamheten. Ni kommer säkerligen att stöta på honom i klubbhuset, på någon hamnplan eller i övrigt i verksamheten. Vi har också en ny sportchef Alberte Lindberg och en ny lägeransvarig Helena Panduro Zander. 

Så vad väntar oss under 2017? 

Några saker har jag redan tangerat i tidigare inlägg men självklart är ju en höjdpunkt America's Cup seglingarna på Berumuda som sträcker sig från slutet av maj till början av juli. KSSS representeras av Torbjörn Törnqvists Team Artemis och jag vågar säga att Sverige aldrig haft en bättre chans att vinna America's Cup än den här gången. Till exempel vann Artemis den senaste träningsregattan på Bermuda. Med det sagt är konkurrensen knivskarp och det är ett bra tag kvar för teamen att trimma in båtar och besättningar. Vi håller alla tummar för både Artemis liksom för deras ungdomsteam i Red Bull Youth Challenge med Rasmus Rosengren som rorsman och Gustav Pettersson som skipper. 

I slutet av juni går också startskottet för 80-årsjubileet av KSSS seglingar runt Gotland i form av ÅF Offshore Race. Vi hoppas på god uppslutning och vet att inte minst tillströmningen av klassiska båtar tycks bli extra god. Därtill kommer ett antal riktigt spännande nya båtar att dyka upp startlinjen, håll utkik. 

Det ser ut att bli sedvanligt utsålda läger där de som går på Långholmen i sommar kommer att kunna glädja sig åt ett nytt servicehus med duschar och toaletter. Och det ligger inte som förr uppe i skogen utan i anslutning till boendeområdet. 

Vi projekterar också för fullt för vårt nya servicehus på Sandhamn som kommer att innehålla både duschar, toaletter och tvättstuga, något som länge efterfrågats. Vi kommer därtill att ta den nya hamnen på Telegrafholmen i bruk. 

Vad gäller träningsverksamheten är den som sagt redan igång men vi har alltid plats för nya intresserade. Vi har de senaste åren sett en stark tillväxt inte minst i nybörjargrupperna vilket ju är fantastiskt kul, kom ner och prova! Säsongen kommer sedvanligt att avslutas med Olympiska Regattan där vi i år hoppas att samla upp emot 600 jollar. 

Och så vill vi naturligtvis återta segrarpokalen i Allsvenskan i segling där vi efter en strid in på mållinjen fick ge oss för Cape Crow YC förra året. Detta innebär att vi tillsammans med Cape Crow kommer att representera Sverige i Champions League i segling på Sardinien i september.

Jag ser fram emot att träffa er i verksamheten!

Staffan