Folkfest på lördagens lag-SM i optimist

Lag-SM i optimist lockade 22 lag, drygt 90 deltagare och ett frenetiskt hamnplan på lördagsmorgonen. Det kokade i varje hörn av förberedelser, det riggades och pratades taktik. Och ändå var det bara kvalseglingar inför söndagens utslagsseglingar.

Väl ute på Baggensfjärden var det fullt fokus som gällde. De två banorna, så kallade liggande Z-banor, var lagda såpass nära land så det var enkelt att följa racen från landbacken. Något som väldigt många gjorde.  

Resultatmässigt så är det efter kvalseglingarna upplagt för raffel i morgon söndag då finalerna går. KSSS lag 1, med förstarankade Emil Järudd, och RÅSS lag 1 har så här långt vunnit alla sina race, men då har de inte hunnit racea mot varandra ännu. Det blir en godbit att se fram emot.     

Samma högtryck som låg över Baggen verkade också ha letat sig in till cafeterian, köerna ringlade sig långt, men tack vare superproffsiga och trevliga cafémedarbetare fick alla maten, kaffet och sina bullarna i tid.  

På söndagen kommer ett rorsmansmöte gå av stapeln 09.00, och första start blir vid 10.00.

Tävlingen genomförs som lagkappsegling med fyra seglare i varje lag (”4 manna lagsegling”). Lagen kan bestå av max fem seglare som kan turas om att segla.

Baserat på lagens totala rankingpoäng från senaste riksrankingen (de fyra högst rankade seglarna som är anmälda i varje lag medräknas) delas lagen in i fyra grupper, A - D. Det högst rankade laget seglar i grupp A, det näst högst rankade laget i grupp B och övriga lag fördelas vidare till grupperna.

Inom varje grupp genomförs en kvalificeringsomgång i form av ”round robin” där alla lag i gruppen möter varandra en gång.

De tre bästa lagen i respektive kvalificeringsgrupp går vidare till en andra ”round robin”, där lagen delas upp i två grupper med 6 lag i vardera gruppen där alla möter alla. 1:an och 2:an från respektive grupp möts sedan i semifinal och vinnarna från respektive semifinal möts i final.

Prel. resultat bana 1

Prel. resultat bana 2