Världcup i Hyère Frankrike startar imorgon

Jesper siktar på medalj i världscupen i Hyères!

Imorgon den 22 april inleds ”ISAF Sailing World Cup Hyères” i OS-klasserna på sydvästligaste delen av franska Rivieran. Bland de drygt 800 anmälda deltagarna finns 25 svenska seglare, därav 10 från KSSS. Flera av KSSS-seglarna bör ha bra chanser att ta medaljer, däribland laserseglaren Jesper Stålheim som tog guldmedalj i Miami. Han har tidigare seglat tiotalet gånger i Hyères och känner vattnen väl. Även klubbkamraten Josefin Olsson i Laser Radial har varit här flera gånger, liksom en del av 49er-seglarna.

När man ser på deltagarlistorna märks det att en ny generation seglare formerats efter förra årets OS. Dels finns det en del som nu för första gången är med i OS-veckan i Hyères och dels finns det ändrade besättningar. Charlie Ekberg seglar nu 49er med Niclas During. Tidigare Laserseglaren David Jonsson seglar nu 49er med Nils Åkervall. I nya OS-klassen Nacra17 där det ska vara mixed besättning deltar Tim Shuwalow med Hanna Klinga. I nya klassen 49er FX för damer har vi också nya svenska besättningar, däribland systrarna Sara och Sofia Engström som seglar med Cecilia Jonsson och Julia Gross. Bra resultat i Hyères kan leda till uttagning till SWE Sailing Team inför sommarens VM.

Seglingarna i Hyères är den tredje tävlingen i den nya världscupen i OS-klasserna. Den inleddes i Melbourne, Australien, i december förra året och följdes sedan av Miami, USA, i januari i år. Därefter kom Palma de Mallorca, Spanien. Ytterligare en ort har tillkommit, nämligen Qingdao i Kina, där seglingarna äger rum i oktober.

Till regattan...

Nils Ingvar Lundin

KSSS utlandsrepresentant i Hyères