Team SCA: Vindhål

Natten till fredagen var tuff för Team SCA. Laget har arbetat hårt för att försöka bryta sig loss från ett envetet regnmoln vilket innebär ett stort antal tunga manövrar och förlorad mark till resten av flottan. Hoppet står till ett kraftigt annalkande lågtryck och då kan allt hända

Det är en prövning för oss alla när vinden bestämmer sig för att ta ledigt en kväll. Det är en prövning för navigatören att stå fast och behålla tron på sin strategi. Det är en prövning för besättningen som styr och trimmar båten att behålla koncentrationen och hålla båten i rörelse. Det är en prövning för skepparen att hålla nerverna i styr och en prövning för övrig besättning att behålla sitt sunda förnuft.

”Det finns inget vi kan göra åt det här, vi kan bara göra det bästa av den vinden som finns och finns det ingen, ja då finns det ingen,” säger Abby. ”Men vi hoppas att vad det än nu är vi har fastnat under så kommer vi att ta oss ur det. Det här är bara tillfälligt. Det är inte för alltid.”

Team SCA har fastnat mellan två lågtryck, ett som råkar vara en tropisk cyklon. ”All vind sugs upp av de båda lågtrycken,” förklarar Libby. På så sätt skapas de här vindhålen som är något av det mest frustrerande man kan råka ut för på havet!

När man tittar på väderkartan ser man att lågtryckssystemets gradienter ligger tätt, precis på samma sätt som höjdkurvorna på en topografisk karta, ju tätare kurvorna ligger, desto brantare är berget. För oss betyder de tätt liggande kurvorna stark vind. Just nu känns det som om vi rider på en gammal åsna i dalen mellan två gigantiska berg. I morgon ser det dock ut som om vi kommer byta ut åsnan mot en Ferrari i samma ögonblick som vi når den tropiska cyklonen.

Vindens frånvaro gör alla lite spända. Rösterna är lite vassare än normalt och här den där speciella tonen, en blandning av frustration och koncentration.

”Alla har sitt sätt att hantera den här situationen på,” förklarar Dee. ”Det är viktigt att komma ihåg att vi också är människor och kan bli frustrerade. Just ni finns det ingen vind och vi vill prestera. Det är nästan värre här än i doldrums för här förväntar man sig vind och då är det extra frustrerande när det inte finns någon.”

Vi har arbetat hårt för att komma hit under så lång tid och det sista vi vill är att vara utan vind. Så självklart är alla fokuserade och maximalt koncentrerade för att ta oss igenom den här svåra situationen så fort som möjligt. Vi kan bara hoppas på att resten av flottan har liknande förhållanden och komma ihåg att det finns en morgondag. När allt kommer omkring ser det ut som om morgondagen kommer bjuda på raka motsatsen (det hoppas vi på i alla fall!) och då blir det blött och blåsigt igen.

CORINNA HALLORAN/TEAM SCA