Dom som tar hand om

Viktiga funktionärer under stora kappseglingar är bland andra läkare och hamnpersonal. Därför vill vi presentera några av dem som just tar hand om både båtar, gäster och besättningar.

KSSS har ett kvalificerat team sjukvårdare i Christer Svensén och narkossköterskan Inger Ahlsberg. Christer är professor i anestesi och intensivvård och dessutom f d marinofficer. Han är rutinerad Gotland Runt-seglare och är nu medicinskt ansvarig sedan tre år.

– Under min tid här har det varit mest småskavanker att ta hand om, allergier, solbränna och lättare krämpor. När de flesta båtar kommer i mål kan det bli lite kö för att ta hand om diverse småskador som uppstått under tävlingen. Mer dramatik var det då vi för ett par år sedan fick vinscha upp en man med epilepsianfall till helikoptern från båtdäck mitt under tävlingen. Det gick bra till slut, säger han.

Han ser som sin största uppgift att vara ett medicinskt beslutstöd till tävlingsledningen. Därför har han de senaste åren satt av 5-6 arbetsdagar för att stötta tävlingen och KSSS. Det jobb som Christer och Inger gör under dessa dagar är naturligtvis ovärderligt för oss.

Lovisa Bunner och Sebastian Lennartsson är två ungdomar som tillhör KSSS hamnpersonal i Sandhamn. Under perioden början av juni till slutet av augusti kommer de att jobba som hamnvakter, nya för säsongen. 

– Vårt jobb är att ta emot ankommande gäster, fixa alla detaljer som till exempel ström och färskvatten. Vi ser till att folk hamnar rätt, säger Lovisa som annars är nyexaminerad ekon. kand. från Lunds universitet.

– Jag såg annonsen på hemsidan och på Facebook, sökte och fick jobbet. Vi känner att vi har en uppgift att fylla och det är himla kul med den tacksamhet vi möts av, säger Sebastian.

Sebastian gick ur gymnasiet i vår och siktar på att dra utomlands ett år.