Jämnaste etappen i Volvo Ocean Race historia

Fjärde etappen av Volvo Ocean Race avslutades på lördagen (svensk tid) och det blev den jämnaste etappen i Volvo Ocean Race historia. Efter tre veckors kappsegling från Sanya i sydvästra Kina till Auckland på Nya Zeeland skilde till slut bara sju timmar mellan segraren Mapfre, Spanien och svenska Team SCA på sjätte plats.

För första gången i årets tävling fanns det en svenska ombord på tjejbåten, Team SCA. Anna-Lena Elled från Göteborg gjorde sitt livs första etapp i Volvo Ocean Race. Och hon ”valde” att börja med ett av tävlingens tuffaste ben.

- Jag kastades verkligen rakt in i hetluften. Det var en riktig utmaning och tuffa förhållande redan från början. Jag blev lite sjösjuk de första två dagarna, men tjejerna ombord var verkligen stöttande och ganska snart kom jag in i rutinerna. Och förutsättningarna ändras hela tiden och ofta mycket snabbt. Man vänjer sig, säger Anna-Lena som var första svenskan på 13 år i tävlingen.

När spanska Mapfre seglade över mållinjen kl. 21:30 lokal tid hade Team SCA bara 36 sjömil kvar. Men på grund av att vinden dog ut under natten tog det den svenska tjejbåten sju timmar att segla de sista 36 nautiska milen.

Bland de tre i toppen var det oerhört jämnt. Efter tre veckors kappsegling var Mapfre endas fyra  minuter och 25 sekunder före Abu Dhabi som i sin tur var tre minuter och 40 sekunder före Dongfeng.

Nu väntar lite vila och en del förberedelser för besättningarna innan det är dags för tävlingens längst etapp, från Auckland till Itajai i Brasilien. En sträcka på cirka 6 776 nautiska mil, dvs drygt 12 500 km. Etappen startar söndag 15 mars. Målgång i Itajai cirka 1-5 april.