Line Honor till Britt-Marie

Strax efter kl 01 på natten mellan måndag och tisdag seglade den 94 år gamla skärgårdskryssaren Britt-Marie först över mållinjen i ÅF Offshore Race och tog därmed line honor. Vilken båt som vinner Classic-klassen i årets tävling återstår ännu att se.

– Vi gjorde en dålig start, men var ändå först till Blockhusudden och vid Oxdjupet. Sedan gjorde vi ett misstag och då tappade vi ledningen. Vid rundningen vid Visby gjorde vi ytterligare ett misstag och då trodde vi att det var kört när vi var en timme efter. Men det gick ju bra, säger skepparen Fredrik Backman och fortsätter:

– Jag tror att det var vårt snabbaste Classic-race. Åtminstone sedan vi började starta inne i Stockholm. 37 timmar måste vara rekord.

Strax efter Britt-Marie följde en annan skärgårds 95:a, Gerdny, som var 16 minuter efter.

Britt-Marie byggdes som en Skärgårds 95:a på Holms Yachtvarv i Gamleby 1921. Under 20-talet dominerade hon kappseglingsbanorna och vann dryga hundratalet förstapriser. I slutet på 50-talet sjönk hon på Årstaviken men några entusiaster bärgade henne och hon renoverades. Med ny köl, rigg och roder mäter Britt-Marie inte längre in som SK-95:a men bär fortfarande 95 S 8 i storseglet.