Tuff inledning på fjärde etappen – och nu är fältet splittrat

Tre dygn efter starten av etapp fyra, från Sanya i södra Kina till Auckland på Nya Zeeland, har fältet i Volvo Ocean Race splittrats. Team SCA och Team Brunel har valt en nordligare kurs, medan de övriga fyra båtarna fortsatt rakt österut mellan Taiwan och Filippinerna. Så här rapporterar Team SCAs Anna-Lena Elled från den svenska båten:

Som en del av mina förberedelser inför etapp fyra studerade jag vår rutt – eller tänkbara vägval. Bland annat läste jag vad tävlingsmetrologen, Gonzalo Infantes, skrev: ”Den som ska prova på den här båten för första gången ska inte välja etapp fyra”.

När jag sett det och kollat in väderutsikterna så var jag helt säker på att det skulle bli riktigt tufft. Efter en fanatiskt och spännande start från Sanya, där vi bland annat passerade den gigantiska buddhastatyn ”Guan Yin” innan vi, i ett tajt race med de andra båtarna, styrde österut i sydkinesiska havet, började det hårda livet.

Den kommande natten och dagen minns jag som i en dimma. Jag kommer ihåg de enorma vågorna och mycket vatten över båten. Där bak i båten, där jag har mitt lilla ”kontor”, kändes det som att sitta i sista vagnen i en berg- och dalbana när den förlorat kontakten med rälsen och bara hoppa och far. Och mitt upp i allt detta skulle jag försöka sköta mitt jobb, dvs. skriva, skicka filmer och bilder – och lite annat. Jag minns också det närmast rörande stödet jag fick från mina lagkamrater ombord som gjorde allt för att hjälpa mig som nykomling, trots att de hade fullt upp med att pressa båten allt fortare framåt.

Nu är jag ”back in business”. Och det har varit mycket jobb hela dagen. Men det blåser mindre, solen skiner och vattnet är lugnare. Då passar alla på att försöka återhämta sig från de hårda dygnen vi gått igenom. Vi försöker äta ikapp och ta hand om småskador – både på oss själva och på båten.

Men det största som hänt är att vi och Team Brunel har lämnat de övriga båtarna och valt en nordlig kurs. Så här beskriver vår navigatör Libby manövern:

För drygt tolv timmar sedan valde vi att slå norrut. Brunel hakade på, men de andra valde att fortsätta rakt österut. Vi seglar alltså rakt mot Taiwan vilket är i princip åt helt fel håll om man tänker sig den närmaste vägen till Auckland. Det känns lite bakvänt, men tittar man närmare på vägval och de väder vi har framför oss så verkar det vara ett riktigt beslut. Det är alltid svårt att segla österut på Stilla Havet men det är vad vi ska göra när vi kommit upp till Taiwan. Där hoppas vi möta ett lågtryck och få en riktig ”puch” från norr och på så sätt en bättre vinkel att segla söderut.Till en början kommer det att se ut som om vi halkat långt efter men om cirka sex dygn får vi veta om vi spelat våra kort rätt. Antingen kommer vi då att vara före eller lika med de andra båtarna. Därför tycker vi det är en risk värd att ta.

Anna-Lena Elled/Team SCA