Den mest traditionella regattan

Snart är det dags för den årliga Sandhamnsregattan - en av landets äldsta och mest traditionella regattor. I år arrangeras seglingarna 11-13 augusti och totalt tävlar drygt 50 båtar, därav inte mindre än 19 Drakar och 35 Classic! I år finns även utländska deltagare från England, Ryssland, Finland och Åland.

Nästa år firar tävlingen sitt 120-årsjubileum då den kördes första gången år 1897. Årets variant, Sandhamnsregattan presenterad av Resevaruhuset, är en mästerskapsregatta med fokus på entypsklasser. I år körs SM i Drake som bankappsegling och Classic på distansbanor, i samarbete med GYS och SYS. Klassikerna kör på havsbanor runt fasta märken. Tävlingen är en del av SCYT:s Baltic Classic Cup 2016.

Tävlingsledare är Eva Holmsten med mångårig erfarenhet av att leda kappseglingar. Hon ser fram emot att få hålla i denna speciella tävling.

- Det är bra att vi på KSSS tar ansvar för att lyfta fram entypsklasserna på olika sätt. Förra året var det Farr 30, Express och J/70, i år är det den välkända Draken och alla underbara gamla klassiska båtar. Sandhamnsregattan är en unik tävling som förr i tiden skapade helsidor och stora uppslag i dagspressen. Det är roligt att få föra traditionen vidare, säger Eva.

Seglingarna inleds på torsdag då klassikerna startar klockan 11 och Drakarna klockan 14. På fredag och lördag startar Classic klockan 10 och Drake kl 11. Banans placering och längd är beroende av väder-och vindförhållanden och beslutas samma dags morgon.

- Det här kommer att gå bra, avslutar Eva Holmsten. Det känns skönt att kunna lita på närmare 25 kunniga och professionella funktionärer.


Fotnot:
Wikipedia definierar termen ”regatta” så här: En regatta är en enstaka eller en serie båttävlingar eller kappseglingar. Regattor för såväl motordrivna som icke motordrivna båtar förekommer, dock är segel- eller roddbåtsregattor vanligast. Termen används även för de festligheter som sker före, under och efter själva tävlingens förlopp.