Flerskrovsbåt hoppas på jämna vindar

Flerskrovsbåten Redex är en sprillans ny Pulse 600 och är det enda exemplaret i Sverige trots att det är entypsklass. Trimaranen seglas av svågrarna Johan Sundelin och Jan Ljungberg som söndagsseglat varje helg sedan april för att lära känna båten. Nu under ÅF Inshore race ska de se vad båten tål i verkligheten.

– Det är ju skillnad när det är söndagssegling och bara blåsa på jämfört med en kappsegling säger Janne och berättar att de hoppas på fina halvvindar så att de kan använda gennakern.

Målet är självklart att placera sig bra, synas och att ha kul. Johan och Janne har kappseglat fem respektive tre race runt Gotland tidigare, dock inte i någon flerskrovsbåt utan i en Ravage 36.

Redex tävlar i ÅF Inshore race och startar sista klassen med kölbåtarna FarEast 20R och ytterligare en flerskrovsbåt – den betydligt större och tyngre Picaroon.

En stor skillnaden för flerskrovsbåtar mot kölbåtar är att det vill ha jämn vind och så att de kan jaga på. När det är byigt och de ligger bakom stannar de snabbt upp och tappar momentum medan kölbåtar fortfarande ligger bra på kryss. Redex tävlar för Dalarö båtklubb.