Mycket nöjd tävlingsledare

I ett soligt Sandhamn går Håkan Andersson omkring och ser nöjd ut. Han gör sitt andra ÅF Offshore Race som Tävlingsledare och kan konstatera att årets race gick fort.

– Det har varit fantastiskt! Vädret har även i år varit en starkt bidragande faktor som tillsammans med samspelet med deltagarna och volontärer gör slutintrycket så bra.

Härligt seglingsväder med friska stabila vindar gjorde att tävlingsfältet var samlat. När det är lite kryss blir det inte så stort utrymme för taktik då de flesta båtarna mer eller mindre tar samma väg. Tempot på racet gjorde att det redan på tisdagen var fullt med båtar och seglare som njöt av gemenskapen i Sandhamn. Tävlingen fortgår dock tills sista båt är i hamn. I skrivande stund är det enbart en tävlande båt kvar till havs, JNF 38 Rambler.

En drivande boj utanför Visby kunde ha blivit en incident men hanterades genom gott samarbete mellan deltagande seglare, Sjöräddningen och Stockholms radio.

Den ryska båten Blagodarnost 2 från Kalingrad uppgav att de gått på ett grund vid mållinjen. Efter att ha lodat och dubbelkontrollerat så finns det mycket som tyder på att sjökortet inte är korrekt. Sjöfartsverket är informerat. Blagodarnost betyder tacksam på ryska så nu återstår det att se om det kommer nya sjökort med Tacksamhetsgrundet utsatt. Tillsvidare kommer det misstänkta grundet att märkas upp med en boj.

Året race runt Gotland har vuxit i alla kategorier och det var 1 750 deltagande seglare på 221 båtar. Det är fler tävlande båtar i både ÅFIR och ÅFOR, fler Classicbåtar och fler internationella deltagare än förra året. Från KSSS sida har 120 volontärer sett till att allt flutit på.

Efter prisutdelning och regattamiddag ikväll återstår det att plocka ihop och utvärdera, för att redan efter sommaren planera nästa års tävling. Då är det 80 års jubileum och det ska självklart uppmärksammas.