Jaktstart skapar spänning i DataCom Cup

För tredje året i rad avgörs den populära SRS-tävlingen DataCom Cup lördagen den 25 augusti på Kanholmsfjärden och i KSSS arrangemang. I år har ett drygt 80-tal båtar anmält sig.

Reglerna är sådana att alla båtar – bokstavligen – kan tävla mot varandra och på jämförbara villkor. Bland favoriterna  finns de senaste två årens segrare Torkel Sintorn med sin A22 Paloma, men också Ralf Aspholm med DataCom,  Mats Victorin med sin X-332 Boxer och Thomas Blixt med tävlingens snabbaste båt Tp52:an ”Blixt Sailing Team”. Banan blir mellan 15 och 25 sjömil beroende på vindarna  och starten går från KSSS klassiska paviljong på Gastholmsgrund vid fjärdens sydöstra utlopp i farleden ut mot Sandhamn. Första start är 10.30 och seglingen beräknas ta ca fem timmar. Prisutdelning sker på bryggan utanför KSSS Race Office, därefter blir det förtäring och uppträdande vid Poolbryggan från kl. 15.00.

Tävlingskonceptet bygger på att alla startande båtar får en individuell starttid och därefter kan jakten börja. Vi använder så kallad jaktstart vilket innebär att de långsammaste båtarna startar först och de snabbaste båtarna går iväg i slutet av startfältet. Varje båt får bogdekal med sitt startnummer. Första båt får nr 1, sista, snabbaste båt, får nr 85. Jaktstarten som tillämpas i DataCom Cup får ses som ett sätt att skapa säkerhet och rättvisa kring starten - inga trängda situationer - och ett trevligt sätt att under tävlingen se var man ligger i förhållande till konkurrenter med ungefär lika snabba båtar.

I teorin skulle det innebära att alla, om de seglade jämt, skulle komma i mål samtidigt. I prak-tiken är det inte så och det är sällan eller aldrig så att den båt som är först över mållinjen också vinner. Tävlingsledningen gör ett antal bedömningar av bland annat väder- och vindförhållanden inför och under tävlingen. De kompletteras efter målgång med den verkligt seglade tiden och på traditionellt sätt korrigeras denna med respektive båts SRS-mätetal.

Inga resultat anslås. Tävlingsledningen kungör resultaten muntligt och bakifrån, från plats 20 och uppåt prislistan. Spänningen blir olidlig!