Team SCA i ledningen

Team SCA har ryckt åt sig en rejäl ledning på etapp åtta av Volvo Ocean Race, från Lissabon till franska Lorient. På tisdagsmorgonen rundade den svenska tjejbåten nordvästra hörnet av den Iberiska halvön och satte kurs över Biscayabukten, mot Lorient.

SCA-båten låg då knappt nio nautiska mil (drygt 16 km) före tvåan, danska Team Vestas. Målet i Lorient väntas båtarna nå på torsdag.

Det har gått knappt två dygn sedan starten från Lissabon och mycket har hänt på den kortaste av alla etapper under Volvo Ocean Race (cirka fyra dygn). Framför allt har det varit lättvindssegling. Men nu väntar helt andra förhållanden.

– Senaste dygnet har varit intressant med många manövrar eftersom förhållandena har varit så skiftande. Vi har haft dimma och solsken. Vi har haft mycket lätta vindar – och en hel del kraftigare, inte minst i samband med åskbyar, berättar svenska Anna-Lena Elled på Team SCA.

Under tisdagsmorgonen handlade diskussionerna ombord mest om hur Team SCA skulle hantera övergångszonerna (lätt vind med små fläckar av vindbyar) vid Cape Finisterre - och naturligtvis om rundning av Kap Finisterre, som är en milstolpe för alla seglare.

– Men vi pratade inte om rundningen som något klassiskt utan bara om hur vi skulle fortsätta att driva båten stenhårt framåt – oavsett om det blåser en eller tio m/s, säger Anna-Lena och fortsätter:

– Vi har lyckats hålla de sex andra båtarna där vi vill att de ska vara, dvs bakom oss. Nu har vi också lämnat övergångszonerna och har cirka 5 m/s nordostlig vind. Båten stampar rejält men vi vet att det snart blir mycket tuffare. Ute på Biscayabukten kan vi vänta oss vindar upp mot 20 m/s och vågor på åtta meter.

Volvo Ocean Race 2014-2015 avslutas med målgång i Göteborg runt söndag 21 juni.