KSSS Blogg: En summering av 2016 års verksamhet

Med någon månad kvar på 2016 kan vi summera en framgångsrik löpande verksamhet under ett år som också kännetecknades av stora investeringar i våra anläggningar. Sällskapet har, vågar jag säga, aldrig stått bättre rustat.

KSSS är en av världens ledande seglingsklubbar. En av våra styrkor är att vi är en av få klubbar i världen som är en one-stop-shop för segling. Här finns möjligheter för alla åldrar, alla färdighetsnivåer och nästan all typ av segling. Det är något vi är stolta över och kommer att fortsätta att bygga på.

Låt mig i punktform försöka sammanfatta ett händelserikt 2016:

Kappsegling och Träning

KSSS har aldrig haft så många aktiva i träningsverksamheten som vi haft under 2016. De stora investeringarna i anläggningarna i Saltsjöbaden och Ranängen i Djursholm och en kader mycket duktiga tränare har inneburit att sällskapet idag har Sveriges kanske bästa träningsförutsättningar.

Vi lanserade konceptet ”Alla kan segla” vilket lägger fokus på att få ut fler på vattnet inte bara i kappsegling utan överhuvudtaget. Särskilt fokus har i år legat på att få ut fler tjejer på vattnet.

Sverige hade tre båtar i OS, Josefin Olsson i Laser Radial, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470 och Jesper Stålheim i Laser. Bäst lyckades Josefin respektive Anton/Fredrik som kom på 6:e plats, i bägge fallen en klar förbättring mot förra OS och i Anton och Fredriks fall bara en hårfin tjuvstart från silvret.

Artemis Racing, som är KSSS utmanare i Americas Cup, vann deltävlingarna i både Chicago och Toulon och har därmed en uppåtgående formkurva inför själva Americas Cup som avgörs på Bermuda i maj och juni nästa år.

Artemis har också, efter tuff gallring, tagit ut ett lag som skall tävla för Sverige och KSSS i ungdomarnas Americas Cup. Båten, en AC 45:a, kommer att styras av Rasmus Rosengren som tillsammans med ett mycket duktigt gäng skall försvara de svenska färgerna.

KSSS plockade hem 11 SM guld under året. Då skall man också konstatera att våra OS seglare inte deltog i sina SM eftersom de var i Rio och tränade inför OS.

I Mästarnas Mästare tog KSSS två av tre pallplatser med trefaldige vinnaren Nicklas Edler på andra plats och vår lovande junior Vilma Bobeck på tredje plats.

KSSS följde upp segern i förra årets allsvenska med en andraplats i år. Vi hade en strid med Cape Crow ända in på mållinjen men fick knappt ge oss i år.

KSSS var också ett av tre team som representerade Sverige i Champions League i segling. Laget, med Mikael Lindquist som rorsman, kom på 14 plats av 34 totalt och blev därmed bästa svenska lag. Värt att notera är att KSSS låg tvåa efter åtta av tio race men föll sedan tillbaka, så det finns potential för mer.

Internationellt har KSSS seglare också visat framfötterna och vi har haft deltagare i de flesta större regattor som varit under året inklusive olika superyachtregattor i Medelhavet. Bland internationella medaljer vill jag särskilt framhålla Patrik Forsgren och Pro4U som tog brons på havskappseglings VM och våra optimistjolleseglare som tog EM-brons lag EM. Det sistnämnda lovar gott inför framtiden.

Arrangemang och läger

ÅF Offshore Race genomfördes för 6:e gången med start mitt inne i Stockholm. Antalet deltagande båtar ökade till 221. Även antalet deltagande nationer ökade till rekordnivåer vilket visar att tävlingen börjat återvinna internationellt gehör.  Cirka 180.000 personer besökte evenemangsområdet eller såg starten vid årets tävling.

Sandhamnsregattan hade i år premiär för en särskild kappsegling för äldre segelbåtar, så kallade classic yachts. Arrangemanget lockade hela 32 klassiska skönheter och vi hoppas att kunna öka antalet ytterligare de kommande åren. Därtill avhölls också SM i Drake.

Olympiska regattan lockade hela 510 jollar med tillhörande seglare, föräldrar och ribbåtar. Detta är idag Sveriges största jolleregatta och vi på KSSS känner stor stolthet över hur detta arrangemang, genom god samverkan mellan ideella krafter och kansli, vuxit ut till dagens format. Och ännu finns det lite plats kvar på Baggen så nästa år siktar vi på 600 båtar!

Återigen var det stor efterfrågan på våra läger. Slussarna öppnar vid midnatt på nyårsnatten och efter 90 minuter hade vi 240 anmälningar vilket var ett nytt rekord! Under första dygnet kom det in 450 anmälningar. Vill man vara säker på en plats bör man således hänga på låset/nätet vid tolvslaget.

Vi har under året haft över 1000 ungdomar i läger och träningsverkamhet. Det genomgående värdergrundsarbete och den ökade satsningen på utbildning av våra ledare har burit frukt under året. Vi fortsätter vår satsning att även fortsättningsvis kunna erbjuda Sveriges bästa seglarläger och träning.

Eskaderseglingarna hade gott deltagande. Kommittén inledde under året en hel del internationella samarbeten med syfte att skapa möjligheter också utanför Sveriges gränser.

Den nybildade internationella kommittén är redan i full sving och arbetar med bland annat ungdomsutbyten, reciproka avtal med utländska klubbar och ett antal gemensamma aktiviteter med dessa.

Klubbkommittén har arrangerat ett antal aktiviteter för medlemmar och seglare inte minst i samband med ÅF Offshore Race men också medlemsmingel på klubbarnas klubb och mycket annat.

Anläggningar och ekonomi

Klubbhuset i Ranängen i Djursholm färdigställdes och invigdes av Prinsessan Christina i maj. Efter att bedrivit verksamhet i området i nästan 20 år har KSSS därmed fått en fast punkt norr om Stockholm. Bygget av klubbhuset har möjliggjorts av generösa donationer från medlemmar och av ett stort ideellt arbete nedlagt av intendentkommitté och föräldrar samt slutligen också en mycket tillmötesgående inställning hos Danderyds kommun.

Hamnplanen i Saltsjöbaden är nu helt om- och utbyggd och har, genom avsevärda investeringar, blivit både större och kvalitetsförbättrad bland annat med ett antal stora ramper för sjösättning och mera yta för båtar. Tillsammans med den ombyggda sjövillan är området väl rustat för både träning och stora och små arrangemang.

Sammantaget innebär satsningarna ovan att vi har Sveriges kanske bästa förutsättningar vad gäller seglingsträning. Detta har fått till följd att vi aldrig haft fler i träning än vad vi har nu.

Under de senaste 6 åren har vi investerat cirka 23 Mkr i våra anläggningar utan att ta en krona i lån.

Därtill har stora investeringar gjorts i en förnyad båtflotta där Motorbåtskommittén gjort ett fantastiskt jobb med att lägga upp långsiktiga planer kring hur detta skall kunna ske på ett strukturerat och ekonomiskt sätt.

Ekonomin är således i gott skick vilket vi inte minst kan tacka vår avgående klubbdirektör Johan Hedberg för som framgångsrikt arbetat för att trimma både intäkter och kostnader under de gångna åren. Men också vår ekonomifunktion på kansliet som tillsammans med finansutskottet har fått en mycket god ordning på själva ekonomistyrningen.

Ytterligare investeringar har gjorts i våra hamnar, liksom i lägerverksamheten på Lökholmen och på Långholmen.

Slutligen skulle jag vilja tacka alla ideella krafter och vårt duktiga kansli som hela tiden arbetar för att vi skall vara ett levande och relevant Segelsällskap.

Jag skulle särskilt vilja passa på att tacka Johan Hedberg för det storartade arbete som han lagt ner under sina fyra år som klubbdirektör. KSSS har aldrig varit i bättre skick än nu. Jag vill också tacka mina avgående styrelsekollegor Ralf Aspholm, Patrik Enblad, Gustaf Johnsson, Fredrik Olsson och Calle Söderberg. De har gjort stora ideella insatser långt utöver vad man kan begära och jag liksom övriga medlemmar känner stor tacksamhet inför detta.

Slutligen skulle jag vilja tacka alla er medlemmar, inte bara för att ni läst ända hit, men fastmer för att ni, alla 5 700, gör KSSS till det vi är idag, ett av världens ledande segelsällskap.

Staffan Salén
Ordförande

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet