Bästa ÅF Offshore Race hittills!

Så tror jag möjligen att rubriken varit varje år. Och det är bra för det rimmar med sanningen! Årets upplaga av ÅF Offshore Race hade ett rekordantal deltagare (250 anmälda båtar varav 47 utländska från 13 olika länder), den bästa etableringen i Stockholm så här långt samt ett rafflande race med allt från stiltje till kuling.

Själva tävlingen går ju i ett stort antal klasser men totalsegrare blev Imperiet II en Arcona 380 med Paul Nord som skeppare. Riktigt bra seglat i knivskarp konkurrens.

Spektakulära var bland andra fältets två största båtar CQS och Gratia.

CQS, en 100 fots racemaskin med KSSS egen Ludde Ingwall som skeppare var på plats för att slå banrekordet, som f.ö. sattes av honom själv 1997 med Nicorette. Trots ett privat bleke före mål lyckades man slå banrekordet med viss marginal, kul!

Gratia hade med sina knappt 100 ton och gaffelrigg en makligare takt genom racet men det är härligt att se detta legendariska fartyg och unga besättning ta sig an utmaningen.

Vårt eget race på Ballad i classic-klassen blev tufft. Efter en bra start var de lätta vindarna därefter sega och skärgårdskryssarna gled iväg. Vid Korsö var vi 7:a. Allteftersom att vindarna tilltog knappade vi dock in på fältet och ute på havet kom Ballad med sina havskryssaregenskaper till sin rätt när vindarna låg på 12-13 M/S med 15-16 i byarna och grov sjö där vi gick väster om Gotland. Skärgårds 95:an Marga, med båten i toppskick, bra segel och samtrimmad besättning gick dock oerhört bra i den grova sjön och vid Visby skilde det bara en minut på beräknad tid till vår fördel. Vi drev nog båda båtarna på gränsen till vad de orkade men ett segelbyte så nära Visby hade blivit oerhört kostsamt.

Efter en lång läns tillbaka i goda vindar och ett sträck in i mål skilde det cirka 10 minuter till vår fördel. Vi hade varandra inom synhåll hela tiden och det är svårt att begära mycket mer ifråga om tuff och spännande havskappsegling. Tack Marga för en fantastiskt kul match!

Som vanligt finns det många att tacka även i övrigt:

Först tack till våra ideella krafter och vårt kansli som outtröttligt jobbar med att skapa ett av Europas bästa offshore race. I årets lite tuffare tävling sattes tävlingsledningen och säkerhetsorganisationen på ett prov som de bestod med den äran. Utan er alla som hjälper till i stort och smått stod vi oss som vanligt slätt och jag vet att jag talar för alla seglare i denna min tacksamhet.

Tack också till alla våra partners som tex ÅF, Stockholms Stad, Helly Hansen, Menigo, Söderberg & Partners, Stena Recycling. Jag vill tipsa om att det finns speciella sätt att göra sig populär som tex att bjuda på korv och öl när seglarna kommer in till Sandhamn (tack ÅF, Menigo och Åbro), en bastu och dusch vid målgång (tack Seglarhotellet) eller snapsen på regattamiddagen (tack Söderberg och Partners).

Slutligen tack till alla er seglare som tagit tid och resurser i anspråk att ta er an utmaningen. Årets upplaga visade varför man skall ha respekt för havskappsegling och varför det gäller att komma väl förberedd och med god uthållighet. Glädjande var också att se tillströmningen av utländska båtar liksom tillväxt i doublehanded och vår klass riktad till 70- och 80-talets IOR båtar som rönte stort intresse.

Summa summarum ett mycket lyckat arrangemang (det bästa hittills om jag inte nämnde det tidigare!) där jag återigen känner en stor stolthet över förmånen att få vara ordförande i KSSS.

Staffan

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet