”Sandhamn Open 2018 är en succé”

Citatet ovan kommer från en seglare som kom i hamn efter lördagens seglingar, och vi kan inte annat än att hålla med honom. I gassande solsken, perfekta sydliga vindar mellan 5-7 m/s har Sandhamn Open seglats på två olika banområden i vattnen utanför Sandhamn. Glada miner har prytt både seglare och funktionärer.

Sandhamn Open är säsongens första kappsegling ute i Sandhamn. Det är en verklig provtryckning av havskappseglingsorganisationen inom KSSS, men också en bra genomkörare för deltagande båtar inför sommarens stora evenemang, ÅF Offshore Race.

Årets kappsegling består av en rad olika delkappseglingar som ger seglarna möjlighet att själva kombinera vilka moment de vill delta i. På fredagskvällen startade c:a 20 båtar (både full crew och shorthand) sin färd sydvart mot Kopparstenarna som rundades för att vända tillbaka mot Sandhamn. Vinden var svag under natten men fyllde på under morgonen, vilket gjorde att första båt, Wetjob, en Farr 400, gick i mål vid 13-tiden.

Samtliga bankappseglande klasser genomförde tre seglingar under lördagen under närmast perfekta förhållanden. J/70 och F-18 höll till på de inre banområdet medan FarEast 28R, SRS och ORCi höll till på det yttre, strax utanför Revengegrundet. Regina 2.0, en Club Swan 50, såg snabb ut, även om vi i skrivande stund inte vet hur de omräknade resultaten ser ut.

Håkan Andersson som är tävlingsledare är mycket nöjd med dagens seglingar. ”Allt har gått väldigt smidigt. Båtarna höll sig på rätt sida linjen i de båda första racen, men samtliga var lite heta på det i den sista, med omstarter som följd”.

Nu väntar prisutdelning för dagens seglingar och imorgon är det separata regattor. Vi önskar att väder och vind håller i sig, även om prognosen skvallrar om något lättare bris imorgon.

Text: Iohn Ryott

Foto: Malcolm Hanes