13 000 måltider och mängder med minnen - medlemsupprop till ”köket på Löken”!

Året var 1987 och med skräckblandad förtjusning åkte jag ut till Löken för mitt första sommarjobb! Pirrig och förväntansfull klev jag in i köket med mycket erfarenhet inom segling men med alldeles för lite från storkök. Det enda jag kunde var att hacka sallad och sälja bröd från tidigare helgarbete på Gateau. Det första jag slogs av var den härliga stämningen i köket, allas humör va på topp och kreativiteten som genomsyrade köksgänget vilket var något jag tidigare aldrig upplevt. Vilket sommarjobb!

Folierullarna och sopsäckarna som egentligen var till maten användes till kreativa utstyrslar med olika teman. Allt för att göra lägerdeltagarna glada då varje måltid skulle serveras. Av folien lyckades vi skapa enorma kreationer med olika teman varav ett var vikingatema. Vi arbetade från tidig morgon till sen kväll och höjdpunkten på dagen var då alla matbackar i blå plast var packade till bredden redo att köras ut till någon ö för en härlig lunch i solen! All erfarenhet härifrån ledde sedemera till en cateringbusiness under några år… för där ute lärde man sig både att jobba hårt, planera noggrant och laga måltider till över 100 personer dagligen.

Under varje sommar lagas ca 13 000 måltider på Lökholmen till alla lägerdeltagare och varje år är det lika imponerade att se kökspersonalen få ihop allt arbete med ett stort leende på läpparna. Under våren planeras mycket och menyer delas mellan alla kökschefer i syfte att ständigt förbättra kvaliteten och bemöta barnens önskningar om olika måltider. Det trollas konstant med resurser, både att det ska vara tidseffektivt, miljövänligt och kostnadseffektivt. Folien är av miljöskäl idag borta men ersatt av ett stort utklädningsrum och de blå backarna ersatta av mer miljövänliga grå kompositplast. En kompost och kartongpress är de senaste tillskotten där ute för att minimera svinn och rester. Köket har under åren lagats och lappats och vissa köksmaskiner är utbytta. Fettavskiljaren kläggar fortfarande igen och kräver ibland nattjobb för att få ren men tas om hand med lika stor glädje och entusiasm som själva matlagningen. Det är beundransvärt att se hur alla som arbetar i köket få ihop så många måltider i det nedgångna köket. Varje sommar steks över 7000 köttbullar, 4000 pannkakor och 1500 wraps skapas där och mycket görs från grunden. Otaliga bläck fylls av diverse rätter, alltifrån kletig god kladdkaka till lasagne och varmluftsugnen är en oerhörd hjälpreda i att få ihop alla måltider. Dock har köket ett bäst före datum som tyvärr redan passerat och planer på att ersätta det befintliga köket har därför pågått under de senaste åren.

Nya ritningar och handlingar är klara och stora donationer från bland annat Ungdomsstiftelsen och JWS har under året beviljats men en del saknas fortfarande. Det nya köket kommer bli fantastiskt! Det är planerat att bli något större men framför allt mer lättarbetat och funktionsdugligt än det gamla. Det nya möter även alla krav som finns på restaurangkök och är mer lättstädat. Vi har även en vision om att det nya köket kommer ge våra medlemmar en bättre festlokal för exempelvis seglingsevenemang, högtidsdagar och bröllop. Vi har sett över alla möjligheter att fortsätta laga men landat i att det inte längre är möjligt så nu vänder vi oss till alla våra medlemmar med hopp om att få in den sista pengen för att kunna starta projektet i höst så att det hinner stå färdigt till nästa lägersommar 2024.

Känner just du/ni för att vara en del av detta fantastiska projekt och utveckling av Lökholmen hör gärna av dig/er till någon av oss snarast!

Länk till prospekt

 

Varma seglingshälsningar,

Patrik Salén, Ordförande

Stefan Rahm, Klubbdirektör

Josephine Engstrand, Ordförande Juniorkommittéen                   

Christopher Dohrn, Ordförande Intendentkommittén