Dags för för-OS – årets viktigast kappsegling

Årets viktigaste kappsegling inleds kommande helgen då för-OS arrangeras på de olympiska vattnen utan Marseille – samma plats som OS-seglingarna kommer att avgöras på i juli 2024.

– För-OS är den enda officiella tävlingen på OS-arenan innan spelen, vilket gör den oerhört viktigt. Det är också en tävling med bara en besättning per nation i varje klass – precis som det är på ett OS. Därmed blir det också mer likt ett OS än ett annat internationellt mästerskap där det ofta finns flera besättningar från samma nation, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

- Även om det är upp mot 30 nationer per klass under för-OS i Marseille och på OS är det bara 20 besättningar i nästan alla klasser. Det stora undantaget är ILCA (tidigare Laser) där det blir 43 båtar till start i de olympiska spelen.

För-OS avgörs 9–16 juli och en månad senare är det dags för VM i nederländska Haag (11–20 augusti) där 40 procent av OS-klasserna ska fördelas. Lite slarvigt uttryck kan man säga att den som tar en plats i det sista medaljracet (de tio bästa) i sin klass har en OS-plats säkrad. Men OS-platsen är inte personlig utan är en nationsplats.

– Jag tror och hoppas att vi kommer att säkra fem OS-platser på VM och det är i 470, 49erFX, ILCA 6, ILCA 7 och Nacra 17, säger Magnus Grävare.

Det svenska landslaget har idag två besättningar som tillhör den absoluta världstoppen. Det är Vilma Bobeck/Rebecca Netzler i 49erFX, som vann silver på både VM och EM i fjol, samt Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson som vann 470-EM både 2022 och 2023. Till den gruppen kan nog även Josefin Olsson i ILCA 6 räknas. Hon vann OS-silver 2021 och efter nästan ett år borta från kappseglingen blev hon fyra på VM förra året.

Sverige kommer att ha besättningar i åtta av de tio olympiska klasserna vid för-OS i Marseille. Dessa är:

ILCA 6: Josefin Olsson

470: Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson

49erFX: Vilma Bobecka/Rebecca Netzler

Nacra 17: Emil Järudd/Hanna Jonsson

iQFOiL: Johanna Hjertberg

49er: Marius Westerlind/Olle Aronsson

ILCA 7: Emil Bengtson

Kite Foil: Karolina Larsson