Oceanbird till Connected to the Ocean

“The wind helped us discover our planet - now it can help us preserve it”

Sjöfarten är ett energieffektivt sätt att transportera varor. Trots detta behöver sjöfarten bli mer hållbar. Sjötransporter släpper ut cirka 940 miljoner ton CO2 årligen och står för cirka 3 % av de globala utsläppen av växthusgaser, till och med mer än flygplan. Om industrin var ett land skulle den vara den sjätte största förorenaren, över Tyskland.

Oceanbird-konceptet visar dock att det är möjligt att minska utsläppen från fartyg med upp till 90 % om alla utsläppspåverkande faktorer är samordnade.

Det första fartyget med en fullskalig vingsegelprototyp kommer att segla redan 2024 och målet är att det första fartyget med en full uppsättning Oceanbird-vingsegel ska segla 2026.

KSSS arrangerar för tredje året i rad paneldebatten “Connected to the Ocean” som handlar om hur vi kan bli en del av hållbar utveckling med kopplingen till vatten. I år ligger särskilt fokus på cirkulärt förhållningssätt och framtidens person- och godstransporter på vattnet och i år har vi lyckats få hit Niclas Dahl, Managing Director of AlfaWall Oceanbird som ska berätta mer om det spännande projektet.