Racet är igång

Alla deltagare har startat och börjat sin färd mot Gotland. Det har varit tidvis mycket regn och lätta vindar men seglarna har visat på gott mod, och vind kommer det komma så att det räcker och blir över så som prognosen ser ut.

- Starterna gick jättebra utan några incidenter. Allt har flutit på lugnt och fint, kommenterar seglingsledare Kristina Wiktander Broman.

- Bra dag och glada miner hos seglarna. De såg taggade ut inför start och många har gjort riktigt fina starter. 65 fotaren Spiip gjorde en fin start och lyckades trixa sig fram bland båtarna. Men många båtar var konservativa och tog det ganska försiktigt och startade längre ifrån linjen, säger Anders Bengtsson.

Det blev en hel del kryss i inledningen av racet i den lätta vinden och extra trixigt i Oxdjupet.

- Båtarna visade på gott sportsligt uppförande, de visade hänsyn mot varandra för att alla skulle kunna ta sig igenom Oxdjupet på ett fint sätt, kommenterar Anders.

Trotts dagens regn var många ute och tittade på starten från land eller båt men det är också många som följt våra livesändningar. Och vi fortsätter sända Live Race Updates kl. 08.00 och 20.00 varje dag till och med onsdag.

På grund av prognosen eller i vissa fall att någonting kanske gått sönder ombord har ett antal båtar valt att bryta och antingen vända tillbaka till Stockholm eller gå in till Sandhamn.

Prognosen för natten har inte förändrats så mycket förutom att den har förskjutits något. Den hårdare vinden förväntas nu komma imorgon förmiddag.

- Vi har en välsvarvad organisation som jobbar dygnet runt. Så händer det något är vi väl förberedda att hantera det. Men det är fullt seglingsbart och dessa båtar är utrustade för att klara den här vinden, kommenterar tävlingsledare Håkan Andersson.

Race Office är bemannat dygnet runt för att hålla koll på deltagande båtar och vind.

Allegra leder racet hittills, följt av Spiip och båda har redan passerat Fårö. Många båtar har gått på bra och börjar närma sig Gotska Sandön.

Vi önskar alla deltagare lycka till under natten och återkommer med en uppdatering via vår livesändning på youtube kl. 08.00 imorgon bitti.