Stadshusregattan - En riktig folkfest!

Vilken fantastisk Stadshusregatta det blev! Tusentals människor kom förbi regattaområdet precis utanför stadshuset och njöt av vackra klassiska båtar, spännande sprintsegling och ett populärt prova-på-område. En riktig seglarfest som samlade inbitna seglare, nyfikna stockholmare och turister på en och samma plats.

Under helgen seglades fyra race i Classic och nio sprintomgångar Women on Water plus en spännande finalsegling. Lördagen bjöd på stålande sol, fina vindar och en riktig folkfest på land. Söndagens lätta regn utmanade både seglare och publiken men trotts det var det glada miner både bland seglare och åskådare som njöt av de spännande racen. 

Det blev Julia Carlsson från GKSS som tog hem segern i Women on Water. Och därmed vann Julia och hennes besättning en plats i finalen av Womens Sailing Champions League i september. 

 – Vi har kämpat hårt i alla race. Det har varit svårt ute på vattnet. Vinden har kommit och gått. Det har varit väldigt mycket vrid, men vi har lyckats hålla ut och avsluta på topp, så det känns väldigt bra, säger Julia Carlsson. 

Classic seglarna tävlade om totalsegern och i klasserna Klassiker, Hundraåringar och Öppen klass. 

Totalsegern och även vinsten i klassikerklassen vanns Saga IV från 1944 som är en Int 5m med Jonas Wahlström (skeppare), Peter Bäckström och Anders Bäckström.

I klassen hundraåringar vann Hexan som är en SK55 med besättningen Ted Lundberg (skeppare), Joakim Rodebäck, Christoffer Hellman och Göran Blomberg.

Inför regattan hade KSSS fått tag på två pokaler från Stadshusregattan 1923. Dessa delades ut för totalsegern och för bästa hundraåring. Pokalen kommer ingraveras och förvaras i stadshuset till nästa gång den ska delas ut. 

I den öppna klassen vann Neptunkryssaren Borta med vinden med skeppare Nils Virving med besättning. 

Hela resultatlistorna finns i länkarna nedan. 

Prova på-området blev en succé och det köades för att få prova på VR-segling, Optimist-simulator, segling i RS Quest och segling i J/70 tillsammans med damseglarna som deltog i damsprinten, den foilande elcykeln Manta 5 och eldrivna jollar. Härligt att se att så många utan tidigare erfarenhet tog sig ut på vattnet och tog del av vår fantastiska sport. 

Nästa tillfälle att få prova på segling och vattenaktiviteter med oss blir i Race Village under Gotland Runt 29 juni - 2 juli, välkomna dit!

Ett stort tack till våra medarrangörer Stockholms stad, Gaff Yacht Society Racing Club och Svenska Seglarförbundet. Tack till alla funktionärer som gjort ett strålande arbete för att kappseglingar och aktiviteter på land har fungerat så bra. Och tack till alla seglare och till alla som kom och tittade, hejade och tog del av seglarfesten!