Stadshusregattan – Stadshuset 100 år

På midsommarafton 2023 fyller Stockholms stadshus 100 år vilket kommer att firas med ett stort antal aktiviteter under veckan 17–25 juni. Stadshusregattan som går av stapeln 17–18 juni arrangerades för första gången 1923 och kommer att bidra till en härlig inramning med många klassiska segelbåtar på Riddarfjärden, flera över 100 år gamla.

Samtidigt som stadshuset invigdes på midsommarafton år 1923 kappseglade 131 båtar på Riddarfjärden. Jakterna var indelade i ett antal olika klasser, från 150 kvm Skärgårdskryssare till 22:or och kanoter som seglade två respektive ett varv runt en rektangelformad bana på Riddarfjärden. Kort och gott var hela seglingseliten från Stockholm och Mälaren på plats för att mäta sina krafter i denna prestigefulla regatta. Följande stod att läsa i Svenska Dagbladet på midsommardagen 1923:

”Sällan har väl en regatta av detta slag varit mer gynnad av vädrets makter. Solen sken från en nästan klar himmel, luften var mild och ljum och vinden blåste just från det rätta hållet och med lagom styrka, 4-5 meter, ganska jämn och god, ehuru mot slutet av seglingen något mojnande. Också kunde eskaderchefen belåtet påpeka det lyckliga faktum, att det på hela banan ej fanns något lä, utan god vind överallt. Endast prisdomarnas lilla tribun vad skyddad”.

I KSSS årsbok från 1924 sammanfattades seglingarna med dessa rader:

”Efter avslutad kappsegling förtöjde den stora eskadern framför Stadhuskajen, och medan nationalflaggan – dagen till ära – svajade i varje topp och signalställens färgglada brokighet gav liv åt den vackra tavlan, förrättades prisutdelning under ledning av eskaderchefen, professor Karl Ljungberg, och stadsfullmäktiges ordförande, direktör A. Cederborg, vilken i ett anförande tackade seglarne för den vällyckade insatsen i dagens högtidligheter”.

Den 17–18 juni 2023 arrangeras återigen Stadhusregattan som en del av hyllningen till den ståtliga 100-åringen. Arrangör är Stockholms stad tillsammans med segelklubbarna Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS) och Gaff Yacht Society (GYS). Utöver den klassiska regattan där 21 av de 80 anmälda båtarna är över 100 år gamla arrangeras även en s.k. damsprint i J/70-båtar, en härlig kombination av dåtid och nutid! En annan rolig detalj är att de båtar som var med och kappseglade vid regattan för 100 år sedan endast betalar en krona i anmälningsavgift, att jämföra med årets anmälningsavgift på 400 kr. Hur många som nyttjat detta erbjudande är i dagsläget inte känt.

Till årets regatta är det en stor spridning mellan större och mindre segelbåtar, från äldre till nyproducerade. I startlistan hittar vi så här långt 5 segeljakter från 1800-talet, från ”Siri” byggd 1893 till ”Fredonia” från 1898, ett flertal Skärgårdskryssare, såsom SK150 ”Beatrice Aurore”, SK95 ”Irmelin” och ”Gerdny”, likväl som SK75 ”Bachant”, dessutom är vi utomordentligt glada att R12:an ”Svanevit” kommer att finnas på startlinjen. Personligen tänker jag ställa upp i den klassiska stjärnbåtsklassen mot bland annat KSSS ordförande Patrik Salén, Gurra Krantz och Lasse Linger, ja, ni hör att det kommer att bli ett getingbo. Ett stort tack till BSS (Baggensfjärdens Stjärnbåtsseglare) för att ni ställt upp med båtar.

Det första av totalt fyra startskott för de klassiska båtarna kommer att ljuda klockan 11 på lördagsförmiddagen den 17:e juni. Kappseglingarna kommer att kunna följas från flera ställen runt Riddarfjärden. Tillfälliga pontonbryggor kommer att läggas ut vid Stadshuset där båtarna kommer att kunna beskådas på nära håll när de förtöjer efter seglingarna på eftermiddagen på lördagen. Utöver högklassig segling erbjuds såväl ung som gammal en rad prova-på aktiviteter i samband med seglingarna.

Vi önskar samtliga seglare, publik samt arrangörer en härlig helg på vattnet.

Jag väljer att avsluta med ett citat från arkitekten Ragnar Österberg, som ritat det jubilerande stadshuset:

”Ni får inte hugga ett mejseltag mera här. Låt det vara som det är. Eftervärlden och blivande doktorander ska väl ha något att grubbla över.”

 

Iohn Ryott
KSSS Informationskommitté