Världscupdebut för flera av KSSS unga seglare

Världscupcirkusen för 2023 har dragit igång och redan har två tävlingar klarats av; Princess Sofia Trophy på Mallorca och French Olympic Week i Hyères. Tävlingarna har tillika varit de första i sitt slag på seniornivå för flera av våra unga KSSS-seglare. Här kommer en presentation av några unga seglare som det gäller att hålla ett öga på framöver.

Utöver KSSS starka Elitlag med bland annat seglare som Josefin Olsson (ILCA6), Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson (470 mixed), Emil Järudd och Hanna Jonsson (Nacra17) och Ida Svensson och Marcus Dackhammar (Nacra17) satsas det resurser för att säkerställa att detfinns ett lika starkt lag mot OS 2028 i Los Angeles och 2032 i Brisbane. Med ett år kvar till Paris-OS är våra elitlagsseglare i full fart med att finslipa detaljer och testa fram utrustning och material. Våra yngre förmågor tar nu tillfället i akt och skuggar sina förebilder och försöker lära och ta emot tips och erfarenheter av de allra bästa.  

Hedvig och Hugo Liljegren, 470 mixed: 

Syskonduon som rönt stora framgångar i 29er-klassen och 2022 seglade hem en fjärdeplats på VM, bästa mixedbesättning, har nu växlat över till 470 och gjorde sin internationella seniordebut på Mallorca i april. Helt orädda och med noll respekt gentemot de betydligt mer erfarna besättningarna, inledde de regattan med att i första racet runda kryssmärket som femte båt! Hugo tar i juni studenten från Motala Seglargymnasium och därefter väntar både JEM och JVM i 470 samt EM i 29er på Baggen i augusti.  

Hanna Koba, ILCA 6: 

Länge har där varit tomt efter Jossan men nu verkar det finns en efterträdare i form av Västeråstjejen Hanna. Parallellt med sina läkarstudier kör Hanna på för fullt och målmedvetet med både segling och fysträning. Vid tävlingen i Hyèresgjorde Hanna stort intryck på oss med att visa på en brant utvecklingskurva och kvalade in till guldfinal och slutade där på en 37:e plats av 94 startande. I det sista racet i finalen rundade hon förstakryssen etta! Resultatet i Hyères gav Hanna en biljett till VM i Den Haag senare i sommar.  

Ebba Berntsson, 49erFX: 

I Rebecca Netzlers skadefrånvaro har Vilma Bobeck tagit in Ebba som gast på tävlingarna i Mallorca och Hyères. Ebba har axlat rollen på ett beundransvärt sätt och samtidigt som hon varit en fantastisk teamkamrat till Vilma har hon utvecklats enormt som seglare och idrottare. På Mallorca slutade Vilma och Ebba på en fin åttondeplats. Ebba, som till vardags seglare 49erFX med Klara Utterström (GKSS), har fått med sig många lärdomar och insikter som hon nu kan ta med till sin egen satsning. Fortfarande återstår en tävling (KielerWoche) som är kval till VM för 49erFX.  

Rasmus Granzin och Carl Ljunggren, ILCA 7: 

Killarna seniordebuterade i Hyères och fick för första gången möjligheten att känna på hur det är att segla med och mot den absoluta världstoppen. Lärdomarna var många och stundtals tuffa men killarna har fått med sig mycket motivation och bränsle till att fortsätta träna på och utvecklas.  

Vidar Nyström, Iqfoil herr: 

Vindsurfingundret Vidar, som går på foilgymnasiet i Vellinge, spås en ljus framtid och kombinerar under 2023 både junior- och seniorbrädan. 17-åringen som i år satsar fullt på juniortävlingarna fick känna på motståndet från senioreliten på Mallorca och har nu bilden klar för sig vad han behöver göra för att ta sig till toppen.  

Flera seglare att hålla koll på mot OS 2028: 

Ludde Lindqvist (ILCA 7) KSSS Elitlag 

Johanna Hjertberg (Iqfoil dam) KSSS Elitlag 

Erik Norlén (ILCA 6/7) åk 2 RIG Motala 

Axel Hallquist (ILCA 7) åk 4 RIG Motala 

Simon Granath (ILCA 7) åk 4 RIG Motala 

Melker Ljungdahl (ILCA 7) åk 3 RIG Motala 

Det här var enbart några namn, där finns många många fler och KSSS kan stolta säga att vi har en mycket stark grupp unga seglare som är på väg ut från optimistjollen och vidare in i olika juniorklasser. Tack vare våra fantastiska tränare byggs en stark grund på hamnplan som i framtiden förhoppningsvis kommer att generera stora framgångar för KSSS och svensk segling.