Necesse del 2 - Klar för start 4 juli

Kommer ni ihåg Necesse? Den C&C 35 som ägts av familjen Lewander, som vunnit Gotland Runt flertalet gånger har nu har genomgått en renovering av Victor Carlstedt, Wille Skoglund och Filip Wästberg för att möta nya utmaningar. Jag var nyfiken på om båten var redo med den nya riggen, hur det gått med anpassning av segel och allt annat som behövs för att kunna starta Gotland Runt med ambitioner att placera sig. Jag tog ett samtal med Filip som är en av initiativtagarna till detta härliga projekt.

Filip låter entusiastisk på rösten när han berättar om när de satte den nya masten (som var byggd till en Dehler 34) på plats och allting bara passade. Inga justeringar behövde göras till varken stående rigg eller andra detaljer. Det faktum att den gamla riggen hade raka spridare och nya hade svepta var lite bekymmersamt, men inte alltför oroväckande menar Filip som pratat med många kunniga inom området för att förstå ev risker.
Den nya masten var c:a 1 meter högre än den gamla vilket givetvis medförde att det gamla storseglet inte fungerade längre. Segelloften blev nerringda av teamet och till sist hittades en stor hos Gransegel som var sydd till en Hallberg Rassy som såg ut att funka. Därtill har de en stor genua och en mindre fock samt en välbeprövad spinnaker. Vi resonerar tillsammans om att det givetvis hade varit bra med lite redundans på segelfronten, men det har helt enkelt inte funnits ekonomi till detta.
För att segla Gotland Runt med en båt som inte gjort det på ett tag är inte billigt. AIS och VHF har installerats och en rad andra säkerhetsåtgärder måste beaktas för att få båten genom säkerhetsbesiktningen. Filip gillade vad KSSS har gjort gällande säkerhet på hemsidan med tydliga instruktioner med bilder samt beskrivande film.
Teamet har inte provtryckt båten i kappsegling ännu men en dygnssegling t/r Kopparstenarna samt en del kortare seglatser har gjorts med tillfredställande resultat.
Filip tycker att teamet, bestående av 6 man som alla seglat minst ett Gotland Runt, är väl sammansvetsat och redo för utmaningen. Det faktum att båten saknar vindinstrument är inget som nämnvärt besvärar honom.
- Vi får se till att vara alerta ombord och se till att ha bra feeling på natten för att känna vindens vridningar.
Necesse startar i SRS C på söndagen den 4 juli. Vi önskar dem stort lycka till på resan runt Gotland!

Följ Necesse på Instagram: @necesse35

 

Text: Iohn Ryott

Foto: Necesse