ORC DH VM: Martin Strömberg på Z30+ Zeus

Nu börjar nedräkningen till Gotland Runt på allvar och vi tar tempen på den hyperintressanta ORC Double Handed Worlds-klassen. Artikeln om Linnea Floser följs upp med Martin Strömberg som knappast behöver någon närmare presentation. Martin är en av svensk seglings mest meriterade havskappseglare med bla fyra Volvo Ocean Race med projekten Ericsson 3 (2008-2009), Groupama (2011-2012), Dongfeng (2014-2015) och Turn the Tide on Plastic (2017-2018). Lägg där till massor av andra seglingsprojekt så förstår vi att Martin är en seglare av hög internationell rang.

Corona-åren inte varit något vidare för den som livnär sig på segling, men Martin väljer nu att blicka framåt mot kommande strapatser på haven. Där finns det bla ett The Ocean Race som startar i januari 2023 och sedan vill han inte ge upp hoppet om att mixed double-handed skall bli en OS-klass till Los Angeles 2028.

Martin seglar tillsammans med Anders Dahlsjö på den splitternya Z30+, Zeus. Martin och Anders har både seglat Volvo Ocean Race tillsammans (Ericsson 3), men även ett antal double-handed kappseglingar på västkusten, så de känner varandra väl.

Martin har ingen detaljerad kunskap om konkurrenterna men att det kommer bli tufft, det råder inget tvivel om. Zeus har vunnit både Raymarine2star och KSSS Havskappseglingsregatta som uppladdning inför VM:et så får man säga att de definitivt hör till favoriterna.

Martin och Anders seglar en Z30+, vilket är en vidareutveckling av en 20 år gammal design (Z31) som bla Jimmy Hellberg satt tänderna i. Jimmy har bidragit med teknisk utveckling som att modernisera för- och akterskepp samt ett nytt segelplan för att göra den mer lättseglad. Båten har vidare fått nytt köl och roder. Zeus är byggd av Vaxholm komposit helt i kolfiber och är ett spännande koncept där short-handed racing har varit i fokus. Segelplanet består i ett storsegel och en fock som går att reva. På undanvinden har de en Code och en A2:a. Till VM kompletterar de även segelgarderoben med ett stagsegel för att optimera undanvindsseglingen. Hittills har de enbart kappseglat i SRS-regeln, men Martin ser inga konstigheter med att få till ett slagkraftigt ORC-mätbrev.

- Även om båten är helt ny tycker vi att vi har fått bra pail på hur vi skall ställa in segel och rigg i olika förhållanden. Visst finns det båtar som kan slå oss i vissa specifika förhållanden, men Zeus känns väldigt allround, vilket borde vara positivt för ett race som spänner över flera dygn.

Martin avslutar med att berätta att han har massor av fina Gotland Runt minnen, så det är svårt att välja ut ett. Han ser mycket fram emot VM och lovar att de kommer att kämpa hårt för att plocka hem en världsmästartitel till Sverige!

Stort lycka till önskar vi på KSSS!

Iohn Ryott