Gotland Runt – En segling för alla

Den 83:e upplaga av Gotland Runt startar söndagen den 30 juni i Sandhamn. Racet som de senaste åren startat i centrala Stockholm, gör nu alltså en spännande ”comeback” till Stockholms skärgårds seglarcentrum, Sandhamn.

En söndag i mars när solen tittar fram och Båtmässan går mot sitt slut, är det hög tid att planera seglingssäsongen. Många har redan kappseglingskalendern helt klar, medan andra tar dessa beslut på varvsplanen när båten skall målas och poleras. 

En hel del har givetvis hänt sedan vi såg 500 båtar på startlinjen på 80- och 90-talet, då fanns entypsklasser för Scampi, Ballad, Comfort 30, Linjett 32, Maxi 95 och Scanmar 33. Nu har vi inga entypsklasser kvar och alla båtar tävlar under handikappreglerna SRS eller ORCi. Utrustningen har blivit på en helt annan nivå och medelbåten har växt betydligt. På anmälningslistan till årets race hittar vi en bred flora av båtar från klassiska Scampin Boj Boj till den 100-fot långa Gaia.

Totalt har 130 båtar nu anmält sig från åtta nationer och nu vill vi slå ett slag för att ni som fortfarande står och väger i era beslut att anmäla er. KSSS Havskappseglingskommitté har genom de rutinerade seglarna Odd Lindqvist och Pär Lindforss i år startat ett projekt där de stöttar de som inte har samma rutin. Där finns möjlighet att få en coachning för den som har frågor om allt ifrån förberedelser till genomförande. Dessutom finns det mycket material att titta på på Youtube med erfarenheter från förra årets blåsiga race.

KSSS utlovar något alldeles speciellt när nu Gotland Runt återvänder med starten till Sandhamn. Många har uttryckt sig positiva till denna, troligen kortvariga återkomst. De som gillar en mer renodlad offshore-kappsegling skall verkligen passa på detta år. Förutom själva eventet på Sandhamn med en massa roliga aktiviteter för unga som gamla så planeras tillfartsrace från både Saltsjöbaden, Finland och ev Tyskland.

Om det någon som undrar över logistik, tidsplaner eller något annat så uppdateras GotlandRunt.se kontinuerligt med information, samt kommer vi att skriva mer om själva eventet med artiklar som du hittar i KSSS kanaler.

 

Vi ser fram emot att erbjuda en fantastisk seglarfest i Sandhamn den 28 juni – 3 juli 2024!

Varmt välkomna!

 

Iohn Ryott

KSSS Informationskommitté