Svenskt guld i första världsmästerskapet i havskappsegling för tvåmansbesättningar

Rutinerade havskappseglarna Martin Strömberg och Anders Dahlsjö blev de första världsmästarna i ORC Double Handed World Championship, som ingick som en del av årets upplaga av Gotland Runt. Doublehanded, eller havskappsegling med tvåmansbesättning växer starkt och är aktuell som en gren i OS-seglingarna. I årets Gotland Runt startade 77 båtar i Stockholm med mål Sandhamn, via Hoburgen på Gotlands sydspets. Nu kan de första världsmästarna kan krönas. Och de är svenska.

- Det krävs mycket att segla doublehanded, både Anders och jag har haft fullt upp, vi är både fram och bak, säger Martin Strömberg som är van att segla betydligt större båtar på haven. Han har seglat tre Volvo Ocean Race och vunnit ett av dem, 2011-12.
Han seglar tillsammans med Anders Dahlsjö som också har en imponerade meritlista med två Americas Cup och ett Volvo Ocean Race. Zeus som är båten Anders och Martin seglar är 30 fot och kan väl karaktäriseras som en allroundbåt i en klass där många båtar optimeras för att gå fort på undanvind. Ett lyckat koncept under ett race som just bjudit på många olika typer av förhållanden.
- -Vi gjorde ett riktigt bra vägval på Gotlands utsida på väg mot Hoburgen, säger Martin Strömberg. Vi kunde hålla jämn fart med större båtar. Sen hade vi kul i medvind på hemvägen.

Vi bjuder på fantastiska seglingsbilder i Gotland Runt Update #5